Meget tidligt om morgenen onsdag d. 6. juni får alle morgenfriske danskere mulighed for at opleve en yderst sjælden ‘venuspassage’ på himlen.
Her får du lederen af Stenomuseet Ole J. Knudsens gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af denne ‘once-in-a-lifetime’-begivenhed:
Hvad er nu det for noget?
Der sker mange slags formørkelser i himmelrummet; ikke kun solformørkelser og måneformørkelser.
En sjælden gang passerer planeten Venus forbi solskiven, set her fra jorden. Faktisk er det meget sjældnere end både totale solformørkelser og måneformørkelser.
Venuspassager sker altid to gange med otte års mellemrum, og dernæst er der 105 år til den næste venuspassage, eller ’venustransit’.
Sidst var i juni 2004, og gangen før det var i 1882. I år sker det den 6. juni, og næste gang derefter bliver 11. december 2117.
Hvor skal jeg befinde mig?
Det hele er allerede i gang når Solen står op, og det fortsætter et par timer frem. Med godt vejr har vi en chance for at opleve dette sjældne naturskuespil fra udvalgte steder i landet.
Find et højtliggende sted, eller en strand, hvor der er udsigt helt ned til horisonten i nord-nordøst. Og kom så ud af fjerene i god tid.
Hvornår sker det?
I Odder, midt i landet står Solen op klokken 4:44 Dansk Sommertid, og venuspassagen slutter over hele landet klokken 6:54 DST (sommertid), hvor Solen står 15 grader (halvanden håndsbredde i strakt arm) over horisonten, i Øst-Nord-Øst.
I København er solopgangen klokken 4:31 og på Bornholm klokken 4:22, så herfra kan man se lidt mere af forløbet.
I det nordlige Grønland, hvor der er midnatssol, kan man se hele forløbet.
Hvorfor stå tidligt op?
\ Fakta
Uropførelse til Venuspassage I Tisvilde vil pianist og komponist Johannes Nicolai Kjølsen uropføre sit værk “Venus Passage 1” på Stejlepladsen ved stranden. Her står samtidig folk fra det lokale Wieth-Knudsen Observatorium med kikkerter og viser passagen frem for de morgenfriske.
Kig med; ikke fordi det er særligt flot eller markant – slet ikke som en solformørkelse. Men det er sjældent. Ingen nulevende kommer til at opleve det igen.
Hvor meget kan man se?
Venus er ganske lille i forhold til Solens skive, så det bliver ikke mørkere.
Uden godkendte beskyttelsesfiltre for øjnene ser man ingenting – Solen blænder fuldstændigt. Med solformørkelsesfiltre ser man en meget lille, sort plet, som ganske langsomt bevæger sig hen over solskiven.
Hvad gør jeg?
Få købt solformørkelsesbriller til alle i god tid. De kan købes blandt andet på de tre planetarier, for eksempel på Steno Museet i Århus, telefon 8715 5415. Prisen er omkring 20 kroner.
Gå ud en tidlig morgen lige før solopgang nogle dage før, og find et godt sted, hvor der er udsigt helt ned til horisonten i den rigtige retning (Nord-Nord-Øst).
Sæt vækkeuret tirsdag den 6. juni til meget tidligt, og kig på vejret. Selvom det er skyet over dig, kan der jo godt være klart i horisonten mod øst – men desværre også omvendt.
Og pas på øjnene!
Det er altid farlig for synet at se mod Solen uden den rigtige beskyttelse. Solen er ikke kun farlig under en formørkelse eller planetpassage.
De godkendte solformørkelsesfiltre er KUN sikre til brug med det blotte øje. De andre gamle ’husråd’ er ikke sikre.
Kigger man mod Solen med kikkerter eller kameraer risikerer man uoprettelige øjenskader i løbet af brøkdele af sekunder.
– men når det er sagt, så gå ud og nyd dette sjældne naturskuespil. God fornøjelse.