En seks kilometer bred komet flyver i disse dage usædvanligt tæt forbi Solen.
Kometen er mere end ⅔ af Mount Everest i højden, og dens gigantiske størrelse kan betyde, at den rummer svar på nogle af universets store hemmeligheder.
Det skriver mediet Live Science.
Kometer er primært lavet af is og sten og kaldes også for ‘beskidte snebolde’. Kometer er vigtige for videnskaben, fordi de består af rester, fra dengang vores solsystem blev til for 4,6 milliarder år siden, og derfor kan man via deres sammensætning af materialer få svar på store spørgsmål om, hvordan vores solsystem blev til.
Kometen, som hedder 96P/Machholz 1, flyver tæt forbi Solen den 31. januar i år, men den har suset rundt i vores solsystem længe.
Den blev første gang observeret af amatørastronomen Donald Machholz i 1986, og da dens kredsløb om Solen tager lidt over fem år, er det nu sjette gang, at vi observerer den nærme sig Solsystemets glohede centrum.
Den kommer inden for en afstand af 19 millioner kilometer fra Solen, hvilket er tre gange mindre end Solsystemets inderste planet, Merkur. NASA og ESA’s rumteleskop SOHO holder øje med kometer, der flyver nær Solen, og de fleste er små og fordamper på den relativt tætte afstand, men 96P/Machholz 1’s gigantiske størrelse gør den i stand til at overleve hedeturen, skriver Spaceweather.com.
Ifølge Live Science lyder en teori, at kometen blev udstødt af sit eget solsystem af tyngdekraften fra en kæmpeplanet. Derefter har den suset rundt i kosmos, indtil et tilfældigt sammenstød med Jupiter ændrede dens kurs.
Ifølge astrofysikeren Karl Battams, der er tilknyttet SOHO, er det dog meget usandsynligt, at den kommer fra et andet solsystem.
Andre teorier siger, at den måske er opstået i en ukendt udkant af vores eget solsystem.
\ Læs mere
I 2008 viste en analyse, at 96P/Machholz 1 blandt andet indeholder mindre kulstof, end forskerne forventede. Dermed er der udsigt til ny viden, og det har fået forskerne frem til teleskoperne, i takt med at 96P/Machholz 1 nærmer sig:
»96P/Machholz 1 er en meget atypisk komet i dens komposition og opførsel, så vi ved slet ikke, hvad vi kommer til at se. Forhåbentlig kan vi få noget vidunderlig videnskab, som vi hurtigst muligt kan dele,« sagde Karl Battams ifølge mediet Spaceweather.com.
Du kan følge 96P/Machholz 1 live på theskylive.com.
Rettelse 1. februar: Det fremgik oprindeligt af denne og Live Sciences artikel, at kometen havde direkte kurs mod Solen. Det var dog ikke korrekt og er rettet i ovenstående tekst. Det oprindelige billede i denne og Live Sciences artikel var også af en forkert komet og er udskiftet. Vi beklager.