Forskere identificerer planeter, der kan udvikle liv

Annonce:

Der er fundet en gruppe planeter udenfor Solsytemet, der måske kan udvikle liv, som vi kender det på Jorden.

De udpegede planeter bestråles nemlig med en tilstrækkelig mængde ultraviolet lys fra den stjerne, de kredser om, og har muligheden for at have vand på overfladen, hvilket er vilkår for, at livet kan formes. Sådan skriver Cambridge Universitet i en pressemeddelelse.

Opdagelsen er beskrevet i en ny videnskabelig artikel, lavet af forskere fra Cambridge Universitet og Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology (MRC LMB).

»Projektet giver os mulighed for at indsnævre de steder, hvor vi kan lede efter liv,« siger Paul Rimmer, postdoc ved Cambridge Universitet og førsteforfatter på den videnskabelige artikel.

»Det bringer os en lille smule nærmere svaret på, om vi er alene i universet,« siger han ifølge University of Cambridge.

Forskerne har fundet planeterne med potentiale for liv, ved at finde ud af, at to ingredienser er nødvendige for, at livet kan forme sig på en klippeplanet som Jorden:

  • Planeten skal have vand på overfladen
  • Planeten skal bestråles af ultraviolet lys fra nærtliggende stjerner

Forskningen fra Cambridge Universitet og MRC LMB peger nemlig på, at tilstrækkeligt UV-lys kickstarter den kæde af kemiske reaktioner, man mener, har skabt livet på jorden. Det har man ikke været opmærksom på før.

Annonce:

Det har forskerne fundet ud af igennem en række af laboratorieforsøg, hvor det viste sig, at livets centrale byggesten kun formede sig under tilstrækkeligt UV-lys.

Så gik de videre til at finde ud af, at stjerner med samme temperatur som Solen afgav nok lys, til at livets byggesten kunne forme sig. Det betyder, at exoplaneter, der kredser om stjerner, der minder om Solen, får nok lys til at kunne forme liv.

En af de planeter, der opfylder disse betingelser, er Kepler 452b, der også kaldes Jordens kusine, lyder det ifølge Cambridge University.

Det er dog også muligt, at liv kan opstå på andre planeter eller på andre måder, end livet opstod her på Jorden, tilføjer forskerne.

ast

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts