Et skridt tættere rumturisme: Amerikansk bemandet rumskib nåede lige netop ud i rummet

Annonce:

Verden er endnu et skridt tættere på at kunne sende turister ud i rummet.

Skridtet blev taget i går, 13. december 2018, da rumfartsvirksomheden Virgin Galactic, der er ejet af rigmanden Richard Branson, lykkedes med at sende et bemandet rumskib ud i rummet, skriver the Washington Post.

Rumskibet SpaceShipTwo nåede en højde på mere end 82 kilometer, og det er første gang siden 2011, at man fra amerikansk jord har sendt et bemandet rumskib ud i rummet.

Rumskibet kom ikke i kredsløb, men nåede altså lige begyndelsen af, hvor det ydre rum begynder.

Udførelsen var opsigtsvækkende. Rumskibet blev således transporteret over 13 kilometer op i luften af et moderskib for, som en bombe, at blive kastet ud i frit fald, inden en af piloterne tændte for motoren og førte rumskibet op i rummet.

Ifølge the Washington Post er missionen en sejr for Virgin Galactic i det rumkapløb, der lige nu føres mellem private rumfartsvirksomheder for at sende turister i rummet.

Virksomheder som Elon Musks SpaceX, Jeff Bezos’ Blue Origin og Boeing kæmper lige nu også med at udvikle et rumskib, der kan have passagerer med.

Annonce:

Indtil videre har lige omkring 700 mennesker, ifølge Reuters, betalt op til 250.000 dollars – svarende til over 1,6 millioner kroner – i depositum for en rumrejse.

En af dem er den danske finansmand Peter Wimmer, skriver Ritzau.

»Hvis man er eventyrer i det 21. århundrede, så er verden mere eller mindre opdaget. Den reelle grænse for en eventyrer er rummet. Det er opad, det er længere væk,« siger Per Wimmer til Ritzau og nævner, at han allerede har rejst i over 80 lande, boet med indianerne i Amazonas-junglen og sprunget i faldskærm over Mount Everest.

Virgin Galactic planlægger at tage seks passagerer med ad gangen, og turen kommer til at vare 90 minutter.

Omkring 560 i alt har været indtil videre været i rummet.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts