Det gik tilsyneladende, som NASA havde prædiket, da den 20 år gamle satellit UARS lørdag bragede gennem Jordens atmosfære. Mandag formiddag er der stadig ingen meldinger om, at mennesker er blevet ramt af nogle af de formodede 26 vragrester, der formentlig har spredt sig over store dele af Jorden.
NASA melder, at UARS lørdag morgen i et tidsrum omkring kl. 6 fløj gennem Jordens atmosfære over bl.a. Østafrika, Det Indiske Ocean og Stillehavet. Turen strakte sig videre ind over en del af Canada, som muligvis også er blevet ramt af vragstumper, men ifølge NASA er der ingen meldingen om folk eller bygninger, der er blevet ramt af stykker fra satellitten, som i sin levetid har målt atmosfærens kemiske stoffer.
Tysk satellit på vej mod Jorden
Selvom UARS tilsyneladende ikke har taget nogen mennesker i graven, skal vi mennesker langt fra føle os for sikre på, at vi undgår at blive ramt af genstande fra oven.
Ifølge bl.a. Tycho Brahe Planetarium lurer en ny trussel allerede. Det handler om den tysk ledede satellitmission ROSAT, der blev opsendt i 1990 for at observere røntgenstråling fra universet.
Siden 1999 har satellitten været ude af drift, og nu regner man med, at den vender tilbage til Jorden til november.
Beregninger siger, at op til 30 dele med en samlet masse på 1,6 ton vil styrte ned – men denne gang skulle det helt sikkert ikke kunne ramme Danmark. Satellittens bane når nemlig ikke langt nok mod nord.