\ Om artiklens forfattere
Helle og Henrik Stub er begge cand.scient’er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.
I mere end 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.
De skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet ‘Stubberne’.
Samme dag, Artemis landede i Stillehavet, startede en Falcon 9-raket fra Cape Canaveral med to nye månesonder – en fra Emiraterne og en fra NASA.
Det er et meget tydeligt tegn på, at udforskningen af Månen nu for alvor er ved at komme i gang.
Emiraterne er det eneste arabiske land med et seriøst rumprogram. Således har de allerede en rumsonde i bane om Mars, og to astronauter er ved at træne til et langtidsophold på ISS.
De er klar over, at efter olien er højteknologi nok den eneste vej frem.
Denne gang har Emiraterne sendt en Rover til Månen ved navn Hakuto-R. Navnet betyder noget i retning af ’Hvid Kanin’.
Sonden er bygget i Japan, men der er ingen tvivl om at ingeniører fra Emiraterne har lært en masse af at være med.
Hakuto-R skal ad en temmelig lang omvej til Månen, så den lander først i april. Den lange rejse sparer brændstof og giver samtidig mulighed for at afprøve teknikken til at bygge og styre en rumsonde.
Under denne rejse kommer Hakuto-R hele 1,5 millioner kilometer bort fra Jorden, hvilket er fire gange Månens afstand.
Selve landingen skal ske i Atlas-krateret i den lavaslette, der har navnet Mare Frigoris, der betyder ’Det kolde hav’. Navnet stammer fra dengang, man troede, at de mørke sletter på Månen virkelig var have.
Når Hakuto-R lander, landsætter den en 10 kilogram tung rover ved navn Rashid, der skal prøve at køre lidt rundt og tage billeder, men man regner ikke med, at roveren holder længere end en måne-dag, der jo varer to uger.

Erfaringen viser, at det heller ikke er spor let for en rover at klare den to uger lange nat, hvor der ikke er sollys til solcellerne, og hvor temperaturen kommer ned på -180 grader.
Der er ingen tvivl om, at Emiraterne også selv ser Hakuto R som en begyndelse, for allerede i 2024 vil de opsende en efterfølger.
Der er også planlagt en månesonde til 2025.
En lommelygte i rummet
Der var plads på raketten til, at NASA også kunne få en lille rumsonde med.
Den hedder ’Lunar Flashlight’, og den skal efter en tre måneder lang rejse ind i den samme bane om Månen, som NASA planlægger at anvende til deres kommende Gateway-rumstation, der er en del af Artemis-programmet.
Denne bane er meget aflang, men netop over Månens sydpol er afstanden til overfladen kun 9 kilometer, og det er ikke noget tilfælde:
Det er nemlig her, man regner med i sin tid at bygge en base på Månen, fordi der her er gode muligheder for at finde is.
Lunar Flashlight skal bogstavelig talt lyse ned i kratere, hvor bunden altid ligger i mørke, og temperaturen derfor så lav, at der er mulighed for at finde is. Det er ikke en normal lommelygte, men derimod fire infrarøde lasere.
Hvis laserlyset bare rammer sten eller regolith (brudt sten og støv), så vil lyset reflektere tilbage til rumfartøjet.

Men hvis laserlyset absorberes, så det ikke tilbagekastes, vil det være et tegn på, at laserstrålen har ramt is, der netop absorberer infrarødt lys. Jo større absorption, jo mere is kan der være.
»Vi sender bogstavelig talt en lommelygte til Månen – vi lyser med lasere ind i disse mørke kratere for at lede efter endegyldige tegn på vand-is, der dækker det øverste lag af månens regolit,« fortæller Barbara Cohen, Lunar Flashlights hovedefterforsker ved NASA’s Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland.
»Jeg er spændt på at se vores mission bidrage til vores videnskabelige forståelse af, hvor vand-is er på månen, og hvordan det kom til at være der.«
Hvor man til sin tid vil bygge en base nær Månens sydpol afhænger af, hvor præcist man finder is, og hvor let isen er tilgængelig.
Nok er Lunar Flashlight lille, men den er altså alligevel en vigtig del af Artemis-programmet.
I 2023 kan vi forvente en lang række af rumsonder, der skal bane vejen for menneskets tilbagevenden til Månen.