Vores galakse Mælkevejen indeholder omkring 200 milliarder stjerner, hvoraf vores egen stjerne, Solen, blot er en af disse. Stjernerne udgør dog kun en del af Mælkevejens indhold, da enorme skyer af gas og støv også ligger i vores store galakse.
Vi ved forbløffende lidt om den galakse, vi bor i – faktisk ved vi mere om nogle af de galakser, der ligger millioner af lysår borte. Det er fordi, at vores planet ligger inde i Mælkevejen, hvilket gør det svært at få et overblik af vores galakse. For at få et komplet billede af vores hjemgalakse, må man observere både stjerner, støv og gas.
Newtons teleskop kigger ud af galaksen
Astronomer på et nyt forskningsprojekt har ikke observeret støvet direkte, men målte i stedet, hvordan lyset fra 38 millioner stjerner blev dæmpet af støv. Disse observationer blev lavet med the Isaac Newton Telescope, der ligger på den nordlige halvkugle.
På den nordlige halvkugle ser mennesket faktisk ud af galaksen. Solen ligger lidt mindre end halvvejs ude i en af Mælkevejens spiralarme, og her fra den nordlige halvkugle kigger vi altså ud af.
Det nye kort viser en del kendte strukturer som Rosettetågen, der ligger i en af Mælkevejens arme. Samtidig vil astronomerne kunne observere, hvordan støvet strømmer rundt i galaksen og skaber strukturer, der er tusinder af lysår brede.