Vi hører ofte om tropiske cykloner, der hærger den mexikanske golf og på den amerikanske østkyst. Men er der reelt set kommet flere cykloner, eller har medierne fået øget fokus på dem i takt med klimadagsordenens indtog, ville forskere fra Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet vide ifølge en pressemeddelelse.
Deres forskningsresultater viser klart, at der er stigende tendens til cykloner, når klimaet er varmere, som det er i disse år.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Science, PNAS.
I dag overvåges cykloner fra satellitter, hvor man kan følge deres udvikling og retning meget nøje. Men det er kun de seneste ca. 40 år, man har kunnet det. Før brugte man observationer fra skibe og fly, men det var ikke systematiske målinger.
For at få et langsigtet billede af hyppigheden af cykloner er det nødvendigt at kunne gå længere tilbage i tiden, og bruge en ensartet reference.
»Jeg fandt frem til, at der langs den amerikanske østkyst var målestationer, hvor man har registreret det daglige tidevandsniveau helt tilbage til 1923. Jeg har så kigget på hver gang, der skete en hurtig ændring i havniveauet, og jeg kunne se, at der var en tæt sammenhæng mellem pludselige ændringer i havniveauet og historiske beretninger om tropiske storme,« fortæller Aslak Grinsted, der står bag forskningen.
Han kunne se, at der har været en stigende tendens i antallet af store stormfloder siden 1923.
Sammen med kollegaer i Kina og England har han så kigget på de globale temperaturer i perioden for at se, om der var en trend for større hyppighed af cykloner i et varmere klima. Den globale temperatur er steget 0,7 grad celcius siden 1923, men der er udsving. F.eks. var der en varmeperiode i 1940’erne, og temperaturen er for alvor steget siden 1980.
»Vi talte simpelthen, hvor mange ekstreme cykloner med stormfloder, der har været i varme år sammenlignet med kolde år, og vi kunne se, at der var en tendens til flere cykloner i varmere år,« siger Aslak Grinsted.
Men ikke alle cykloner er lige slemme, og dem med de største stormfloder forårsager mest skade. Cykloner med en styrke som Katrina, der i 2005 ramte New Orleans-området og forårsagede altødelæggende oversvømmelser og tusindvis af dødsfald, rammer kysten i gennemsnit med 10–30 års mellemrum.
Beregningerne viser, at der i varme år er en dobbelt så stor sandsynlighed for ekstreme cykloner som Katrina end i kolde år. Det tyder på meget mere ekstremt vejr i fremtiden, hvis beregninger på globale temperaturstigninger på omkring tre grader holder stik.
Læs også på Videnskab.dk: