Se video optaget midt i orkanen Isaacs øje
Har du lyst til at stå lige i midten af en orkan, mens den raser omkring dig? Nej, vil de fleste nok svare, men det var alligevel, hvad denne ph.d.-studerende kastede sig ud i. Se resultatet i videoen her.

Video: Patrick Marsh/LiveScience

Video: Patrick Marsh/LiveScience

At stå lige midt i en orkan lyder som en temmelig vanvittig ide. Men det var lige præcis, hvad Patrick Marsh gjorde – og her er videoen, der kan bevise det.

Patrick Marsh, som er ph.d.-studerende i meteorologi ved Oklahoma University, stod lige midt i ’øjet’ af orkanen Isaac, mens kategori 1-orkanen brølede løs langs Golfkysten i denne uge.

I videoen truer en mat grå himmel over det grønne landskab, der er fuldstændig stille. Den eneste lyd, der bryder stilheden, er den lejlighedsvise kvidren fra en enlig fugl.

Blev optaget tæt på ødelæggelser

Patrick Marsh skød optagelserne i Houma, La., en by der ligger omkring 80 kilometer sydvest for New Orleans, kl. 8:30, onsdag 29. august.

Det var »temmelig surrealistisk,« skrev Patrick Marsh efterfølgende i en mail til OurAmazingPlanet:

»Der var udsendelser i radioen, som fortalte om mennesker i New Orleans-området, der fik skåret taget på deres huse op og måtte reddes den vej igennem - og her stod jeg, ikke ret langt derfra, og kunne høre fuglekvidder.«

Mangel på solide data

Patrick Marsh opholdt sig ikke midt i orkanens øje på grund af nysgerrighed - han var i gang med at indsamle radardata.

Hans opgave var at tage højopløsningsmålinger af strukturen og udviklingen af ’væggen’ inde i orkanen Isaac - de hvirvlende skyer, der roterer rundt i stormens centrum - som en del af Oklahoma Universitys ’Mobile Atmospheric Research and Teaching’ radarprogram.

Der er en mangel på solide data fra denne væg, da det er en udfordring at få radarer ind i midten af en tropisk cyklon - den samlede betegnelse for tropiske storme og orkaner.

Derfor besluttede han sig altså for selv at kaste sig ud i det umiddelbart noget hasarderede projekt.

»Vores forståelse af, hvad der sker i væggen, og hvordan udviklingen i denne påvirker den resulterende cyklon, er stadig ret begrænset,« fortalte Patrick Marsh.

Fakta

Orkan - kategori 1 - Vindhastigheder på 119-153 km/t - Ingen betydelige skader på bygninger - Flest skader på mobile homes, mindre skure og træer

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk