KORT NYT FRA UDLANDET:
I september 2015 bragte Videnskab.dk nyheden om, at Alzheimers sygdom muligvis kan smitte gennem hjernevæv. Den norske professor Jens Pahnke ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetet i Oslo (UiO) er imidlertid skeptisk. Derfor har han sammen med en gruppe internationale forskere modtaget en europæisk bevilling på 1,75 million euro til at nå til bunds i mysteriet. Det skriver forskning.no.
Teorien, om at Alzheimers sygdom skulle være smitsom, går på, at sygdommen kan overføres på samme måde som såkaldte prionsygdomme. Prioner er et protein, som særligt ophober sig i hjernevæv, og de er blandt andet skyld i prionsygdommen Creutzfeldt–Jacobs sygdom, hvor prionproteinerne er syge og misfoldede.
Studiet blev publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature og blev af professor Steen Hasselbalch fra Nationalt Videnscenter for Demens og Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet kaldt for uhyggeligt. Samtidig var det vigtigt at nå til bunds i, om Alzheimers sygdom rent faktisk kan smitte, pointerede han.
»Først skal man se, om det her virkelig kan passe, og så skal man være opmærksom på ved ganske særlige hjerneoperationer, at der er den her risiko, hvis man opererer på personer med Alzheimers sygdom. Og det vil jo være meget usædvanlige situationer, så det er ikke noget, man skal være bekymret for,« sagde Steen Hasselbalch til Videnskab.dk.
Jens Pahnke er dog skeptisk overfor teorien om den smitsomme Alzheimers sygdom, men han vil nu sammen med sit team én gang for alle afgøre, om Alzheimers sygdom kan smitte som en prionsygdom.
»Men projektet kan selvsagt også føre til, at vi beviser det modsatte. Det er uanset sådan, at vi må komme til bunds i denne problemstilling. Hvis det skulle være sådan, at sygdommen kan overføres mellem mennesker, kan det jo udløse et behov for nye rutiner i ældreplejen,« siger Jens Pahnke til forskning.no.
Læs også:
Danskere mangler gen mod Alzheimers
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
msc