Næsten halvdelen af prøverne fra importeret kyllingekød indeholder de farlige ESBL-bakterier, og niveauet er for første gang næsten lige så højt i det danske kyllingekød. ESBL-bakterier er resistente overfor de bredspektrede antibiotika, cefalosporiner, der ofte bruges til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.
Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer i hele verden.
Den årlige DANMAP-rapport fra 2011 viser, at næsten hver anden prøve fra både importeret og dansk kyllingekød indeholder ESBL-bakterier. Det er markant flere end tidligere i det danske kyllingekød. Knapt hver tiende prøve fra dansk kyllingekød var positiv i 2010.
»Den høje forekomst af resistens over for cefalosporiner i kyllingekød er foruroligende, fordi der er risiko for, at bakterierne overføres med kyllingekødet til mennesker,« siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.
Fund af ESBL-bakterier i danske kyllinger kan skyldes spredning fra importerede forældredyr, der importeres fra få producenter til hele Europa, og som inden importen er blevet behandlet med cefalosporiner, som har udviklet resistente bakterier.
Forbruget af bredspektrede penicilliner i kyllingeproduktionen i Danmark er steget de seneste år, og det kan også være en mulig forklaring på stigningen i forekomsten af ESBL-bakterier. Men generelt er antibiotikaforbruget lavt i kyllingeproduktionen.
Landbruget indførte i 2010 et frivilligt stop for brugen af de bredspektrede cefalosporiner til svin, hvilket har resulteret i, at forbruget til svin har været meget tæt på nul de seneste to år.
Det frivillige stop i brugen af cefalosporiner har haft en positiv indvirkning på forekomst af ESBL i både svinebesætninger og svin ved slagtning. I 78 undersøgte svinebesætninger blev ingen ESBL-bakterier fundet, mens 3,6% svin ved slagtning indeholdt ESBL-bakterier. Fundene er markant lavere end i 2010, hvor 11% af svinebesætningerne og svin ved slagtning indeholdt ESBL-bakterier.
Læs også på Videnskab.dk: