KORT NYT FRA UDLANDET:
Da europæerne ankom til Jerez-provinsen i New Mexico, USA, omkring 1540’erne levede der mellem 5.000 og 8.000 indianere i området. Men bare 100 år senere var 80 procent af dem døde af mæslinger, kopper, tyfus og andre sygdomme, som europæerne havde bragt med sig. Det skriver Sciencemag.org.
I en endnu ikke publiceret artikel i PNAS har forskerne forsøgt at finde ud af, hvornår indianerne forsvandt fra området ved at tælle årringene på træerne i de gamle ruiner.
»Alderen på træet kan give den korteste periode, siden der sidst boede nogen i bygningen,« fortæller Tom Swetnam, der forsker i tidsbestemmelse af træer ved Arizona University og som tidligere har arbejdet sammen med Matthew Liebmann fra Havard University, der er forfatter til det nye studie.
Forskerne har ved hjælp af laser rekonstrueret, hvor de tidligere bygninger lå. Jerez-provinsen ligger i dag i et fredet område, så forskergruppen måtte foverflyve området og måle træerne og ruinerne med en laserskanner.
Ud fra ruinerne udregnede de, hvor mange rum hvert hus havde, og hvor mange mennesker der havde boet i huset. Derefter kunne de regne ud, hvornår der sidst havde boet nogen ud fra alderen på de træer, der var vokset frem i husene.
Mange af træerne var spiret i 1640’erne, altså 100 år efter, at europæerne var flyttet ind i området. Sammen med dokumenter fundet fra kolonitiden, som beskriver flere epidemier i området, peger det på, at europæernes sygdomme næsten udryddede indianerne i løbet af 100 år.
Læs også:
Indianernes forfædre var europæere
Nu kan forskere komme globale epidemier i forkøbet
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
agr