KORT NYT FRA UDLANDET
Der er mange ting, der kan ændre sig, når man flytter sammen med sin partner – eksempelvis ens immunsystem. Det skriver Newscientist.com.
Forskere fra Belgien har undersøgt blodprøver fra 670 raske mennesker i alderen to – 86. Her kiggede de på antallet af immunceller, og efterfølgende fulgte de en fjerdedel af deltagerne over seks måneder.
I den tid opdagede forskerne noget interessant. Hos personer, der boede sammen, var immunsystemet overvejende ens.
»Der er en reduktion på 50 procent i variationen i immuncellerne, hvilket er en yderst bemærkelsesværdig effekt. Det er en større effekt, end ved 40 års aldring,« forklarer Adrian Liston, der forsker i inflammation og immunsystemet ved Catholic University of Leuven i Belgien og står bag studiet, til Newscientist.com.
Forskerne forklarer ændringen med, at mange par og familier har de samme vaner og færdes i det samme miljø.
Desuden har tidligere studier ifølge Newscientist.com vist, at par og familier, som bor sammen, har en lignende sammensætning af tarmbakterier, som spiller en stor rolle for immunsystemet.
Adrian Liston fortæller til Newscientist.com, at alle parrene i forsøget er forældre, og børnene kan have overført mikrobakterier til forældrene – eksempelvis gennem bleskift.
Forskernes resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Immunology. Der er problemer med det direkte link til studiet på Natures hjemmeside, derfor linkes kun til forsiden.
Læs også:
Bliver vi tiltrukket af et godt immunforsvar?
Byd bakterierne velkommen i dit liv
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml