Falder du i søvn alt for sent, og har du problemer med at vågne? Så bør du måske overveje en uge under den åbne himmel, skriver BBC News.
Ifølge et nyt studie kan en uges telt-camping nulstille vores biologiske ur, som styrer vores søvnmønstre.
Forskerne fulgte en lille gruppe forsøgspersoner og målte, hvor meget naturligt og kunstigt lys de blev udsat for. Herefter så de nærmere på niveauet af søvnhormonet melatonin i deres kroppe.
Melatoninniveauet stiger og gør os trætte inden sengetid og falder så igen, efterhånden som vi kommer tættere på morgenen. Man ved at elektrisk lys kan stoppe denne proces, og ud fra forsøgspersonernes tal konkluderede forskerne, at deltagernes biologiske ur – deres cirkadiske rytme – var forsinket med omkring to timer.
Derudover var deres melatoninniveau stadig højt flere timer efter, at de var stået op, hvilket forskerne tog som et tegn på, at deltagerne var ude af trit med deres interne døgnrytme.
Herefter tog forskerne alle deltagerne med på en uges camping. Lommelygter og elektroniske apparater var bandlyst, og det eneste nattelys kom fra lejrbålet og nattehimlen.
Resultatet var, at deltagernes cirkadiske rytme blev synkroniseret med solopgang og -nedgang.
I løbet af ugen var deltagerne blevet udsat for 400 procent mere sollys end normalt, og deres melatoninniveau var lavt umiddelbart før opvågning.
På grund af eksperimentets størrelse vil forskerne ikke konkludere noget endeligt – der er stadig mange subesvarede spørgsmål, siger de. Næste skridt kunne være at undersøge folk med reelle søvnproblemer for at se, om de på samme måde vil kunne drage nytte af en uge under stjernene.
Og har du ikke selv tid til en uge i telt, kan små justeringer i hverdagen også hjælpe til et bedre søvnmønster. Forskerne forseslår, at man om aftenen kan dæmpe styrken på lyset i hjemmet – særligt fra computerskærme og mobiltelefoner – og føler man sig træt om morgenen, vil en kort gåtur uden for måske hjælpe.
Forskningsresultaterne er netop publiceret i tidsskriftet Current Biology.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Elektrisk lys og skærmtid ødelægger søvnen og skader helbredet