Vilde rygter: Får vi endelig mulighed for at se et sort hul?

Her fortæller folkene bag Event Horizon Telescope, hvordan det er muligt at fange et billede af et sort hul. (Video: EHT Outreach)

Her fortæller folkene bag Event Horizon Telescope, hvordan det er muligt at fange et billede af et sort hul. (Video: EHT Outreach)

Kilde: 
03 april 2019

European Southern Observatory, ESO, der er et samarbejde mellem 11 europæiske lande om drift af et astronomisk observatorium, var 1. april ude med et varsel. Og der er altså ikke tale om en aprilsnar.

De fortalte i en pressemeddelelse, at de afslører noget stort på et pressemøde 10. april kl 15 dansk tid.

Vi kan endnu ikke vide det med sikkerhed, men rygterne lyder, at det første billede af et sort hul vil blive præsenteret, skriver Sciencealert.com.

LÆS OGSÅ: Hvad er et sort hul?

ESO skriver nemlig i pressemeddelelsen, at de vil præsentere »de første resultater fra Event Horizon Telescope.«

Event Horizon Telescope er et internationalt projekt mellem de store rumteleskoper, som alle i årevis har stirret ind i hjertet af Mælkevejen i håb om at fange et billede af Sagittarius A*, vores galakses supermassive sorte hul.

Et billede af et sort hul, spørger du måske forundret, og det med rette. For sorte huller er usynlige. De absorberer al elektromagnetisk stråling, hvilket betyder, at ingen af vores teleskoper, der opfanger optisk lys, radio-, røntgen eller gammastråling, kan se dem.

Og derfor har vi heller aldrig set et sort hul før.

Men den såkaldte ’Event Horizon’, området lige udenfor den del af det sorte hul, der opfanger alt lys, er teoretisk set mulig at se.

LÆS OGSÅ: ISS er kun begyndelsen på menneskets rum-eventyr

Det er dog ikke nemt. Rumtiden omkring et sort hul opfører sig underligt, og derudover er Sagittarius A* meget langt væk og omgivet af en tyk sky af støv og gas.

Men Jordens samlede teleskopkræfter har nu opfanget deres første resultat, og datamængden var efter sigende så stor, at den ikke kunne transporteres via internettet, men måtte lægges på harddiske og transporteres til en supercomputer til analyse.

Hvordan Jordens samlede teleskoper kan samle sådan et billede op, kan du se forklaret i videoen øverst i artiklen.

Er der tale om et billede af kanten rundt om et sort hul, vil vi i så fald allerede indfri den største af Videnskab.dk’s rumskribenter Stubbernes håb for rumåret 2019. Læs mere i artiklen: Det nye år i rummet: Vi er mest spændte på det første billede af et sort hul.

Videnskab.dk følger selvfølgelig op på sagen.

LÆS OGSÅ: Astronomer spotter for første gang lys omkring et sort hul

LÆS OGSÅ: Enorme sorte huller i universets barndom

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.