Set fra rummet: Bævere forvandler Arktis i en rasende fart

De nordamerikanske bæver har indtaget Arktis i Alaska som en steppebrand. (Foto: Shutterstock)

De nordamerikanske bæver har indtaget Arktis i Alaska som en steppebrand. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
05 januar 2023

Fra rummet har man spottet en uventet slags gæst, der sætter fut i klimaforandringerne i Alaska. 

Satellitfotos har afsløret, at Alaskas flodsystemer er blevet indtaget af bævere, som bygger dæmninger og skaber damme, der har forvandlet floderne til vådområder. 

Det skriver mediet Business Insider.

Klimaforandringer har opvarmet Alaskas arktiske områder, og det har ændret landskabet. Langs Alaskas floder gror der nu beplantning, som er optimale boligforhold for den nordamerikanske bæver (castor canadensis), og det er ændringer, som kan ses fra rummet, fortæller forskeren bag opdagelsen:

»Der er ikke særlig mange andre dyr, der efterlader aftryk, som kan ses fra rummet,« siger Ken Tape, økolog fra University of Alaska Fairbanks til Business Insider. 

Med brug af satellitbilleder fra 1950 til 2019, som er publiceret i et studie i tidsskriftet Scientific Reports, har Tape og hans kollegaer observeret tegn på, at der har været bævere i området siden 1980. 

Billederne viste, at bæverne gradvist har ændret landskabet, og det har været med til at øge farten af klimaændringerne i Alaska. 

Sattelitbilleder viser, hvordan bæverne har forandret landskabet. Det øverste billede er fra 1980, og det nedeste billede er fra 2019. (Foto: Ken Tape et al./Scientific Reports/Worldview satellite/Imagery © 2022 Maxar, Inc.)

»Alvoren og hastigheden af bævernes aftryk, som ses fra rummet, minder om en steppebrand. Det er et hårdt slag for økosystemet,« siger Ken Tape til Business Insider. 

Bævernes tilstedeværelse har været skidt for klimaet, men paradoksalt har dyrene muligvis positive virkninger på det omkringliggende miljø i Alaska. 

Bævernes ingeniørprojekter er nemlig også med til at skabe områder med en høj biodiversitet. Tate fortæller, at klimaet har ændret området i en sådan grad, at man nu taler om ‘det gamle’ og ‘det nye’ Arktis.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.