I 1807 offentliggjorde den tyske naturforsker, Alexander von Humboldt, en meget mærkværdig opdagelse, som det skulle tage mere end 200 år at bekræfte korrektheden af.
På en ekspedition efter elektriske ål i Sydamerika – som Von Humboldt var meget interesseret i på grund af sin iver efter at lave batterier – blev han ledt til en dam, hvor et helt særligt syn mødte ham.
Da dammens mange elektriske ål blev konfronteret med 30 vilde heste og mulddyr, forsvarede de sig selv ved at svømme til vandets overflade, hvor de ‘hoppede’ op på hestenes kroppe og afgav elektriske stød.
Denne teknik dræbte de første to heste på få minutter.
Videnskabelig røverhistorie er sand
Siden Alexander Von Humboldts opdagelse, er der dog ingen andre forskere, som har set denne elektriske adfærd, og flere har ligefrem anskuet den tyske naturforskers beskrivelser som videnskabelige røverhistorier.
»Jeg troede, at dette var en skør fortælling fra 1800-tallet, som sikkert var fuldstændig overdrevet, hvis ikke falsk,« siger Kenneth Catania, som er prisvindende neurobiolog og elektrisk ål-ekspert ved Vanderbilt Universitet, ifølge slate.com.
Det var, indtil han så fænomenet med sine egne øjne.
Elektrisk ål oplyser plastik-alligator
Kenneth Catania opdagede ved et filfælde de elektriske åls særlige teknik, da han lavede laboratorieeksperimenter med dem, og de forsøgte at hoppe op ad vandet for at angribe det metalliske net, han brugte til at fiske dem op af deres tanke. Det skriver sciencemag.org.

Han analyserede sin opdagelse ved at påføre en kunstig arm og en plastik-alligator med dioder, som blev oplyst af ålenes elektriske stød. Du kan se det dramatiske resultat i videoen øverst i artiklen.
Elektriske ål gav stød på 300 volt
Når de elektriske ål ‘hopper’ gennem vandoverfladen og klynger sig til deres bytte, giver det dem mulighed for direkte at afgive stød, i stedet for at deres elektriske spænding spredes af vandet.
I et tilfælde steg spændingen fra 10 til 300 volt, ifølge det nye studie, som Kenneth Catania er hovedforfatter på, og som er udgivet sammen med videoen.
»Jeg har brug en stor del af min kariere i at specialisere mig i usædvanlige dyr, og jeg undervurder dem altid. De gør altid et eller andet, som forbløffer mig,« siger Kenneth Catania ifølge slate.com.
Det nye studie er udgivet i tiddskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.