Usædvanligt højt antal skovbrande i Amazonas afsløret af billeder fra rummet
regnskov brasilien brand

Skovbrande har hærget Amazonas regnskov med ekstremt høj fart i 2019. Her er et billede af et nedbrændt område af regnskoven fra marts i år. (Foto: Shutterstock).

Skovbrande har hærget Amazonas regnskov med ekstremt høj fart i 2019. Her er et billede af et nedbrændt område af regnskoven fra marts i år. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
22 august 2019

Der er kommet flere skovbrande i Brasilien. 

For mens der i hele år 2018 officielt blev registreret 40.000 brande i landet, er tallet for 2019 allerede oppe på 73.000 skovbrande mellem januar og august, viser en optælling foretaget af Brasiliens rumfartsagentur, INPE.

Det er det højeste antal brande på et år siden 2013, og særligt lige nu tager skovbrandene til. Det skriver Ritzau på baggrund af Reuters.

»Det, som vi er vidner til, er tiltagende afskovning,« siger Ricardo Mello fra Verdensnaturfonden WWF's Amazon Program ifølge Ritzau. 

Normalt tager skovbrande til i den tørre årstid om sommeren, mens de aftager i oktober eller begyndelsen af november. 

Ifølge INPE's satellitdata forsvinder et skovområde på størrelse med en fodboldbane hvert minut, skriver mediet.

brand amazonas rekord

Tegningen viser en opgørelse af røgpartikler i luften i Brasilien. Jo mere rødt, jo flere røgpartikler. Opgørelsen viser, at røgen har spredt sig over hele landet og endda til nabolande som Peru, Bolivia og Paraguay. Du kan se røgudviklingen over de sidste par dage her. (Foto: CAMS, the Copernicus Atmosphere Monitoring Service). 

LÆS OGSÅ: Rekord i skovbrande går hårdt ud over Indlandsisen

Brandene har resulteret i tyk røg, som har ligget over byerne og skabt komplikationer for nogle fly. Millionbyen São Paulo henlå i mørke i flere timer.

Ritzau skriver desuden, at mange af brandene er påsat af personer, som vil have ryddet regnskov for at få jord til landbrug. 

Brandene har udløst kritik af landets præsident, Jair Bolsonaro, der har udmeldt, at han ønsker bedre muligheder for at »udvikle Amazonas« til blandt andet landbrug og minedrift.

Flere miljøorganisationer har ifølge mediet kaldt præsidenten for 'miljøfjendtlig' på grund af hans støtte til skovhugst, mineindustri og landbrug, som nedbryder regnskoven. 

LÆS OGSÅ: Brasiliens præsident fyrer rumfartsinstituts-leder efter afsløring af regnskovsrydning

LÆS OGSÅ: Mennesker har påvirket Amazonas i flere tusinde år 

LÆS OGSÅ: Såden ser global opvarmning ud fra rummet: Skovbrande i det arktiske område er uden fortilfælde

Opdatering 27. august: Overskriften er præciseret fra 'rekordhøjt antal' til 'usædvanligt højt antal', og det er tilføjet, at det er det højeste antal brande siden 2013 ifølge Ritzau.

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.