Brasiliens præsident fyrer rumfartsinstituts-leder efter afsløring af regnskovsrydning

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, tror ikke på, at regnskoven i Amazonas har haft det ekstra hårdt under hans regeringsperiode. (Foto: Shutterstock)

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, tror ikke på, at regnskoven i Amazonas har haft det ekstra hårdt under hans regeringsperiode. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
06 august 2019

Brasiliens kontroversielle præsident, Jair Bolsonaro, har fyret lederen af det brasilianske rumfartsinstitut (INPE), Ricardo Magnus Osorio Galvao.

Det skriver New Scientist.

Afskedigelsen finder sted, kort efter at INPE har offentliggjort satellitbilleder og tal, som viser, hvor store dele af Amazonas-regnskoven der er blevet ryddet, siden Bolsonaro tiltrådte i januar 2019.

Ifølge deres beregninger er mere end 3.700 km2 regnskov blevet fældet i år. Det er mere, end hvad der blev fældet i 2016, som hidtil var det år med størst rydning af regnskoven i Amazonas i dette årti.

Bolsonaro har for nyligt udtalt, at INPE's udlægning af sagen er usand, og at den er lavet for at skade Brasiliens omdømme. Bolsonaros kritik af INPE fik imidlertid direktør Ricardo Magnus Osorio Galvao til at gå til modangreb, da han holdt fast i, at tallene var pålidelige - og nu er han altså blevet afsat.

INPE bakkes op af organisationer fra andre lande, som også er kommet frem til lignende resultater.

Brasilien har myndigheder, som skal modkæmpe rydningen af regnskoven, men ifølge New Scientist er de blevet mere lempelige med reglerne, som der også bliver brugt langt færre ressourcer på at overholde end tidligere.

Rydningen af Amazonas regnskov er ikke lige så voldsom, som den var i starten af 2000’erne. Men forskere frygter nu, at regnskoven er ved at svinde ind i så høj grad, at den snart ikke længere kan opretholde sig selv.

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.