Årets mikrofotos: En Pacman-alge og et bæst, der kan bo i dig
Kameraproducenten Nikon har fundet vinderne af sin fotokonkurrence med nærbilleder af meget, meget små ting.

Vi ser på den hver dag – vores hud – men normalt ikke gennem et mikroskop, der forstørrer huden 40 gange, så alle detaljer pludselig bliver uhyggeligt nærværende.

Det unikke og fascinerende foto af en 'forhornet' menneskelig hudcelle er motivet bag årets vinder i den noget anderledes fotokonkurrence 'The Nikon International Small World Competition'.

fruit bat billede foto konkurrence mikroskopisk

Fotografiet af et storflagermus-foster er forstørret 18 gange og kom på en 15. plads. Se top fem i galleriet øverst. (Foto: Dr. Rick Adams/ University of Nothern Colorado)

Det er Dr. Bram van den Broek, som forsker på The Netherlands Cancer Institute, der sammen med sit forskingshold står bag fotografiet, som de faldt over under deres forskning i proteinet keratin.

Keratin er et protein, der udgør hoveddelen af skæl, hår, negle og fjer, men det kan også fylde døde hudceller og gøre dem hårde og hornagtige – det man kalder forhornede. 

»Ved at undersøge, hvordan forskellige proteiner som keratin ændrer sig i en celle, kan vi bedre forstå, hvordan kræft og andre sygdomme udvikler sig,« fortæller Dr. Bram van den Broek, der er ph.d. i biofysik, som en kommentar til billedet på nikonsmallworld.com.

Du kan se billedet i galleriet ovenfor, hvor vi også har samlet fem andre mikrofotografiske pletskud fra konkurrencen.

For eksempel kan du se en bændelorm, der er blevet forstørret 200 gange og et fint stykke mug på en tomat. 

'The Nikon International Small World Competition' er blevet afholdt siden 1975.

Du kan se resten billeder fra konkurrencen i linket her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk