Grundstoffet lithium (3) er det letteste metal, vi har. Det er faktisk så let, at det kan flyde på vand.
Men selvom det bærer den næsten tuttenuttede titel, så er det langt fra et særligt tuttenuttet grundstof, fortæller Martyn Poliakoff i videoen over artiklen. Han er professor i grøn kemi ved University of Nottingham .
»Lithium har en række meget vigtige egenskaber og anvendelsesmuligheder. Som mange af jer nok ved, bliver lithium blandt andet brugt til at behandle patienter med bipolar lidelse og depression. Og uden at være den store ekspert i popmusik, så ved jeg, at der i hvert fald er én sang med navnet lithium,« siger Martyn Poliakoff bl.a. i videoen.
Lithium kan lugte af beskidte bleer
Der er i øvrigt lige én ting, man skal vide om lithium:
Det reagerer meget kraftigt på helt almindelige elementer som vand og luft.
I luften findes der vand og nitrogen, og når disse to ting kommer i kontakt med lithium, bliver overfladen mørk i stedet for sølvskinnede. Derudover reagerer vandet i luften med lithium, som bliver yderst lidelugtende af processen.
»Hvis du har et glas med lithium, som ved et uheld har stået åbent for længe, vil det lugte af ammoniak – eller beskidte bleer,« siger Martyn Poliakoff i videoen.
Brændende lithium er umuligt at slukke
Martyn Poliakoffs kollega Peter Licence viser og fortæller i videoen, hvad der sker, når man putter selv en lille klump lithium i vand. Det er ikke småting!
Lithium reagerer så voldsomt med vand, at det begynder at koge og sprutte omkring klumpen.
Desuden viser Peter Licence, at de dampe, der kommer fra reaktionen, er antændelige.
Og prøv endelig ikke at gøre eksperimentet efter derhjemme, råder Martyn Poliakoff.
»En af mine kolleger fortalte på et tidspunkt, at hvis jeg havde tændt ild til lithium eller har et bål med lithium, så ville det være noget nær umuligt at slukke,« siger han i videoen.
Du kan se flere underholdende videoer fra forskerne på University of Nottingham på deres Youtube-kanal.