I denne tid hvor vi skal finde nye kilder til energi, kaster forskere deres opmærksomhed på solen, bølgerne og vinden. Men måske svømmer der en hidtil uudforsket kapacitet rundt i den mudrede flod, Amazonas.
Den elektriske åls gådefuldhed har fået vores læser, Tom Sloth Lave fra Århus, til at skrive til Videnskab.dk i et forsøg på at hive den op af Amazonas mudder, op i lyset.
Fordi hvordan laver den elektriske ål strøm? Og kan dens energi lagres?
Videnskab.dk har sendt spørgsmålene videre til Kattegatcentrets udstillingschef, Karsten Bjerrum Nielsen. Han fortæller, at den elektriske ål meget ligner serieforbundne batterier.
»Den elektriske ål laver strøm ved hjælp af nogle specielle modificerede muskel-plader. De sidder inden i den, og fungerer i princippet som serieforbundne batterier. Det betyder, at jo længere ålen er, og jo flere muskler den har, desto stærkere strøm kan den producere,« fortæller Karsten Bjerrum Nielsen.
Kan slå en mand ihjel
Faktisk kan elektriske ål producere så stærk strøm, at de kan dræbe store pattedyr – mennesker inklusive.
\ Fakta
SPØRG VIDENSKABEN CLASSIC
Hver søndag ‘genudsender’ vi nogle af de bedste spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben.
Denne artikel blev bragt første gang 31.oktober 2008.
»Det tager noget tid for den elektriske ål at bygge energiniveauet op for så at udløse strømmen. Men når det sker, kan den udsende 500-600 volt. Det er nok til, at den i princippet kan slå folk bevidstløse, så de drukner. Og hvis du har hjerteproblemer, er der en risiko for, at selve stødet kan slå dig ihjel,« siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Han fortæller, at akvaristerne på Kattegatcentret derfor altid fodrer de elektriske ål med en plasticpincet i stedet for en jernpincet. Engang var der en, der ved en fejl var ved at stikke en jernpincet ned til dem. Heldigvis nåede hans kolleger at stoppe ham i tide.
El-ålefarm i swimmingpoolen
Når der nu er så meget stød i krabaten, er det oplagt at spørge, om det er muligt at lagre dens energi til brug i hjemmet. Men at det vil være en god ide at oprette el-ålefarme i badekar og swimmingpools, stiller Karsten Bjerrum Nielsen sig imidlertid tvivlende overfor.
»Energi kan vel altid lagres. Men jeg tror, at sådan en Georg Gearløs-løsning ville kræve mere energi, end den kunne levere. Så det er nok ikke elektriske ål, der kommer til at levere strøm til vores husholdninger i fremtiden. Det kunne imidlertid være interessant at lave nogle eksperimenter med, hvor meget lys de kunne sætte i en pære,« siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Han fortæller desuden, at den elektriske ål ikke kun bruger udledningen af strøm til at jage og kæmpe mod andre elektriske ål med. Den bruger også mindre udledninger som en slags radar til at finde rundt i den mudrede Amazonas-flod, hvor udsynet er minimalt.
Stil dit eget spørgsmål om verden til Spørg Videnskaben.