Mystisk mineral, kun tidligere set i meteoritter, fundet ved Det Døde Hav
Allabogdanit mineral Israel Det døde hav

Fundet kan betyde, at det sjældne mineral måske ikke kun dannes i det ydre rum. (Foto: Mineralogical Society of America)

Fundet kan betyde, at det sjældne mineral måske ikke kun dannes i det ydre rum. (Foto: Mineralogical Society of America)

Kilde: 
02 juli 2021

Et meget sjældent mineral, som kun tidligere er blevet fundet i meteoritter fra rummet, er nu blevet fundet i Jordens egne sten i Israel nær bredden af Det Døde Hav.

Mineralet, som hedder allabogdanit, var ukendt, indtil fragmenter af en lille jernmeteorit for to årtier siden blev trukket op af en flod i Østyakutia, Rusland. Prøver fra fragmenterne afslørede det nye mineral. 

Efterfølgende er allabogdanit blevet fundet i andre meteoritter, men det er første gang, forskere har fundet mineralet i sten, der lader til at stamme fra Jorden, skriver ScienceAlert.   

Selvom allabogdanit-mineralet ved Det Døde Hav umiddelbart ikke kommer fra det ydre rum, er det muligt, at mineralet blev dannet som følge af en udenjordisk begivenhed, vurderer forskerne bag det nye studie om fundet, udgivet i American Mineralogist. 

Analyser af mineralprøver tyder på, at mineralet blev dannet ved et ekstremt højt tryk, som næsten kun kan opnås, når store meteoritter rammer jorden. Der er dog ingen beviser på, at store meteoritter skulle have ramt det område, hvor mineralet er blevet fundet.  

Det voldsomme tryk kan imidlertid også skabes ved Jordens indre kappe 500 kilometer nede i undergrunden, så derfor udelukker forskerne ikke, at allabogdanitten er blevet dannet her på Jorden. For nu forbliver mineralets oprindelse en gåde. 

 
 
 
Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der ved en fejl '500 meter nede i undergrunden'. Det korrekte er '500 kilometer'. Videnskab.dk beklager.
 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.