Forsker i ugens podcast: Derfor elsker tobaks- og medicinalfirmaer helbredstjek
I denne uges podcast kan du høre, hvorfor tobaksindustrien og medicinalfirmaer gerne vil have, at vi kommer til helbredstjek en gang om året. Vi har også været forbi Rigsarkivet og Det Kongelige Bibliotek, som har digitaliseret dokumenter fra Dansk Vestindien.
helbredstjek tobaksindustrien psykolog tilskud 38 10 aldersgrænse aldersloft dansk vestindien salg 100 år

I denne uges podcast kommer vi forbi salget af Dansk Vestindien, og hvorfor det ikke hjælper at få målt blodtryk og kolesteroltal en gang om året. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast kommer vi forbi salget af Dansk Vestindien, og hvorfor det ikke hjælper at få målt blodtryk og kolesteroltal en gang om året. (Foto: Shutterstock)

Hvis du skal have tilskud til psykologhjælp, fordi du har angst, skal du være mellem 18 og 38 år. Men denne øvre og nedre grænse giver ikke nogen mening, mener forskere. Der mangler simpelthen evidens for, at sygdommen, som hvert år koster staten 9,3 milliarder kroner, er aldersbetinget.

Tidligere var der også et aldersloft på 38 år for depressionsramte, hvis de skulle have tilskud til psykologhjælp. Men det har man nu fjernet.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Du kan høre ugens podcast i afspilleren i artiklen. Du kan også lytte til vores podcasts på din iPhone eller Android-telefon.

iPhone:

Android:

Søg på Videnskab.dk i podcast-appen

»Siden de har fjernet det, har de sparet 300 millioner kroner årligt. Det samme kan gøre sig gældende for angstramte,« fortæller Ida Eriksen, som har interviewet flere forskere om aldersgrænserne for psykologhjælp i denne uges podcast.

Der kan du også høre meget mere om aldersgrænserne, og hvad sundhedsministeren har tænkt sig at gøre ved det.

Databaser skaber tids-vindue til Dansk Vestindien

I forbindelse med 100-året for salget af de Dansk Vestindiske Øer, har Rigsarkivet og Det Kongelige Bibliotek digitaliseret deres materiale om øerne.

Rigsarkivet alene har 1,3 kilometer hyldeplads med gamle arkiver om den tidligere koloni. Nu er alt dette altså blevet gjort tilgængeligt for offentligheden. Der findes både billeder og arkiver fra kolonitiden.

»Det er et unikt vindue ind i en tid og en periode, som man ikke finder ret mange andre steder. Derfor er det vigtigt, at vi gør det tilgængeligt for så mange mennesker som muligt, så folk kan kigge ind,« fortæller Niklas Thode Jensen fra Rigsarkivet i denne uges podcast.

Og der er rigtig mange dokumenter at rodde rundt i. Ifølge Niklas Thode Jensen er denne samling unik på grund af datatætheden.

Historier om slavernes liv

Man kan altså finde svar på næsten hvad som helst fra denne periode, og få alt muligt at vide om de personer, der levede på øerne dengang.

»Hvis man for eksempel kigger på slavebefolkningen, så er der nogle gange, hvor man kan følge en enkelt person. Fra de kommer ombord på slaveskibet i Afrika og så hele vejen over Atlanten og til Dansk Vestindien. Derefter kan man følge deres familie videre helt frem til i dag. Det er ret unikt, at man kan det,« fortæller Niklas Thode Jensen i denne uges podcast.

Du kan høre meget mere om de nye databaser og om de Dansk Vestindiske øer i denne uges podcast.

Vi har også været forbi historien om, at helbredstjek ikke virker. Ifølge en forsker forsøger man alligevel stadig at indføre helbredstjekkene, fordi der en økonomisk fordel for tobaksindustrien og medicinfirmaer. Alt dette kan du høre meget mere om i ugens podcast.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.