Ugens podcast: Medicinsk cannabis, hjernerystelser og et heldigt uheld
I denne uges podcast har vi været forbi nyheden om, at rumfartøjet Juno er gået i stykker – og hvorfor forskerne er glade for dette. Vi har også fået to forskere til at diskutere legaliseringen af medicinsk cannabis, og til sidst får vi svaret på, om man kan udskyde demens ved at læse Videnskab.dk.
grafen juno podcast hjerneugen hjernerystelse cannabis medicinsk legalisering

I dagens podcast kan du også høre om grafen, som bliver kaldt et 'mirakelmateriale' og har gode egenskaber til at lede strøm. Men nyt dansk studie viser nu, at grafen ikke altid kan leve op til sit ry. (Foto: Shutterstock)

I dagens podcast kan du også høre om grafen, som bliver kaldt et 'mirakelmateriale' og har gode egenskaber til at lede strøm. Men nyt dansk studie viser nu, at grafen ikke altid kan leve op til sit ry. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast har vi snakket om medicinsk cannabis med Thomas Ploug, der er professor i anvendt etik ved Aalborg Universitet.

Fra 2018 begynder nemlig en forsøgsordning, hvor 4 grupper kan få medicinsk cannabis.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Du kan høre ugens podcast i afspilleren i artiklen. Du kan også lytte på vores podcasts på din iPhone eller Android-telefon.

iPhone:

Android:

Søg på Videnskab.dk i podcast-appen

Men Thomas Ploug mener, at evidensen for medicinsk cannabis er for svag i forhold til andre lægemidler. Der mangler nemlig sikkerhed for, at der er positive effekter for de patienter, der er med i forsøgsordningen, og at de gavnlige virkninger overskygger bivirkningerne.

»Den aftale, man er kommet frem til, har givet anledning til et projekt, som ligger et sted mellem forskning og behandling, og det, synes jeg, er problematisk. Det kan være uigennemskueligt for patienterne, om de er med i et forskningsprojekt, hvor effekterne er uklare, og hvor man derfor skal være særlig opmærksom på de risici, der er forbundet med medicinsk cannabis, eller om der er tale om en behandling, hvor der er god dokumentation for effekterne,« siger Thomas Ploug.

Du kan høre resten af interviewet i podcasten eller læse mere her: Medicinsk cannabis: Så tynd er evidensen for danske patienter

Rumfartøjet Juno er i stykker – forskerne jubler

Dagens podcast har også været forbi nyheden om rumsonden Juno, som kredser rundt om Jupiter, og som nu er gået i stykker. To af motorerne er brændt sammen, men det er ikke noget problem ifølge forskerne.

Rumfartøjet har et kamera, der er lavet af forskere på DTU Space, og Jørn Leif Sørensen, som har været med til at bygge kameraet, er faktisk begejstret for uheldet.

nasa juno i stykker mission dtu space nasa jupiter gasgigant gasplanet solsystemet

Det tager omkring 43 dage at flyve rundt om Juno, og missionen skal give forskerne en forståelse for, hvordan magnetfelter opstår. Juno er dog gået i stykker - heldigvis? (Foto: Shutterstock)

»Fejlen er held i uheld,« fortæller Jørn Leif Sørensen. Hvorfor kan du selv få at høre i podcasten.

Læser: Kan Videnskab.dk udskyde demens?

I dagens podcast har vi som altid også været forbi Spørg Videnskaben. En læser undrer sig nemlig over, om man kan udskyde demens ved at læse videnskabelige artikler eller Videnskab.dk - et passende spørgsmål at tage op i forbindelse med, at denne uge er International Hjerneuge.

Journalist Anne Ringgaard har taget teten og kontaktet adskillige forskere. For helt ærligt, vi bliver da nødt til at vide, om vores website er med til at udskyde demens?

»Der findes desværre ingen forskning på området,« må Anne Ringgaard starte med at konstatere. Men der er alligevel lidt håb.

»Udfordrer man hjernen intellektuelt, så kan man udskyde demens. Det skyldes hjernens plasticitet. Vi danner nemlig nye nerveceller og nye forbindelser mellem nerveceller, når vi lærer noget nyt eller dyrker motion,« fortæller Anne Ringgaard i podcasten.

Og der skulle da om noget være en ting eller to at lære på Videnskab.dk. Hør mere i podcasten.

Podcasten byder i denne uge også på en historie om 'mirakelmaterialet' grafen samt en historie om, at der mangler dansk forskning i hjernerystelser.

God lyttelyst!

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.