Ugens podcast: Forskere skal råbe op, når politikere taler usandt
I en tid, hvor alle kan finde informationer på nettet, ender vi alligevel med finde det, som passer til vores egen forståelse. Derfor er det vigtigt, at forskerne råber højt om deres viden i den offentlige debat, mener forsker i ugens podcast.
Uge 12ERC det europæiske forskningsråd unge mødre gammel mor børn gladde dph dox film om videnskab uge

I denne uges podcast kan du blandt andet høre om, hvorfor det kan være bedre at få børn sent, og hvor meget dokumentarfilm og forskning egentligt har til fælles. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast kan du blandt andet høre om, hvorfor det kan være bedre at få børn sent, og hvor meget dokumentarfilm og forskning egentligt har til fælles. (Foto: Shutterstock)

Selvom vi biologisk har lettere ved at få børn, når vi er yngre, er det måske ikke det mest optimale for børnenes trivsel. Et nyt studie peger nemlig på, at børn er gladere og trives bedre, hvis deres mor var over 30 år, da de fik dem.

Men ifølge forskeren bag studiet, Dion Sommer, der er professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, er det mere end bare alderen, der gør udfaldet.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Du kan høre ugens podcast i afspilleren i artiklen. Du kan også lytte på vores podcasts på din iPhone eller Android-telefon.

iPhone:

Android:

Søg på Videnskab.dk i podcast-appen

Han mener nemlig ikke, at hans forskning kan bruges til at sige, at man en god mor, hvis man er over 30 og en dårlig mor, hvis man får børn i en ung alder.

»Det, der er bedst for et barn, er, at man får det, når man er parat til det, og man har gjort alle de ting i sit liv, som gør én parat til at blive forælder,« fortæller Dion Sommer i denne uges podcast.

Du kan høre resten af interviewet og blive klogere på studiet i denne uges podcast.

Forskerne skal råbe højere om deres viden

Ugens podcast har også været forbi fejringen af 10-års-jubilæet for Det Europæiske Forskingsråd, ERC, som bevilliger penge til forskere.

Efter 10 år med succes er der opstået visse usikkerheder for rådet. Når Storbritannien forlader EU, kommer der nemlig til at være færre penge, og det kan måske gå ud over ERC, som er et organ i EU.

Ifølge præsidenten for ERC, Jean-Pierre Bourguignon, er der også kommet en manglende respekt over for fakta, hvor han nævner Donald Trumps udtalelser som eksempel. 

Jean-Pierre Bourguignon mener, at forskerne kan være med til at ændre denne tendens ved at blande sig mere i den offentlige debat, hvis de sidder inde med viden, som modsiger politikerne. 

Heine Andersen, der er professor ved Sociologisk Institut på KU, mener også, at forskerne skal mere på banen i den offentlige debat.

»Forskere er blevet mere tilbageholdne med hensyn til at komme frem med deres viden, især hvis det er kontroversielt og kan gå i mod nogle stærke politiske eller økonomiske interesser,« fortæller Heine Andersen i denne uges podcast.

Du kan høre mere i podcasten, hvor Heine Andersen snakker videre om, hvordan forskere har fået mundkurv på i eksempelvis sagen om gyllegate, og hvordan det afholder forskere fra at bidrage med deres viden i den offentlige debat.

Hvorfor tror vi på informationer, der passer til vores holdninger? 

Og lige netop mistilliden til fakta og fake news har også været med i denne uges Spørg Videnskaben. Her har en læser undret sig over, hvordan det kan være, at vi mennesker ofte lader til at tro på informationer, der passer til vores holdninger.

Det har Videnskab.dk’s journalist Johanne Uhrenholt Kusnitzoff forsøgt at finde svaret på. Hun har interviewet flere forskere, som fortæller, at det skyldes et slags automatfilter, vi har inde i hovedet.

»Det fungerer ved at skærme os fra informationer, som vi ikke har brug for. Men det virker også til at sortere information fra, som ikke nødvendigvist er behagelig, selvom den måske faktisk er sand,« fortæller Johanne i denne uges podcast.

Det handler ifølge forskerne om at bibeholde et positivt selvbillede, og det gør man bedst, hvis man bliver bekræftet i, at man ser verden på den rigtige måde.

De medier, vi vælger at læse, kan altså bekræfte os i, at vi ser verden på den rigtige måde.

I podcasten kan du høre, hvordan man kan skrue lidt ned for automatfiltreret og være mere åben for nye informationer.

Derudover kommer denne uges podcast også forbi CPH:DOX, hvor en filminstruktør fortæller om sit arbejde med forskere.

Du kan også høre, hvordan det går i vores jagt efter at finde Danmarks yngste ph.d.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk