Et internationalt studie, som er foretaget ved det australske Monash University i Melbourne, har som de første observeret, at gråsæler (Halichoerus grypus) kan klappe under vand.
Det skriver Monash University i en pressemeddelelse.
Inden forskerne publicerede deres resultater i tidsskriftet Marine Mammal Science, har man kun kendt til mundtlig sæl-kommunikation såsom kald og fløjt.
»At man ser sæler klappe er måske ikke så banebrydende igen. De er jo berømte for at klappe i zoo og akvarier,« siger hovedforfatteren, professor David Hocking fra Monash Universitys School of Biological Science, i pressemeddelelsen.
»Men hvor dyrene i zoo ofte er trænet til at klappe for at underholde os mennesker, så gør sælerne det i det fri helt for deres egen skyld.«
LÆS OGSÅ: Nyt dansk studie: Sæler kan huske, hvad de lige har gjort – men kun i 18 sekunder
Optagelserne af den klappende sæl tog en anden professor bag studiet, gæsteforsker ved Monash University Ben Burville, hele 17 år at få i kassen.
Her ser man en han-sæl klappe sine pote-agtige luffer og fremkalde en lyd, der kunne minde om et pistolskud.
»Klappet var utroligt højt, og først havde jeg virkelig svært ved at tro på dét, jeg havde set,« fortæller Ben Burville i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Musikalske sæler: Forskere har lært tre sæler at ‘synge’ temasangen fra Star Wars
Men hvorfor klapper sælen?
Forskerne mener, at han-sælen med sit voldsomme vandklap får kommunikeret sin styrke til sælerne omkring den. På samme måde, som når en gorilla slår sig på brystet.
Hunsælerne ved nu, at der er tale om en stærk han med gode gener, mens de potentielle konkurrenter måske overvejer en ekstra gang, om det er umagen værd at gå efter de hunner, som den klappende sæl har udset sig.
Én af de begejstrede forskere bag studiet har lavet en festlig Twittervideo, hvor sælens klap er blevet sat sammen med musik:
LÆS OGSÅ: Mistanke: Sæler bruger en ‘sjette sans’ under isen
LÆS OGSÅ: Big Brother for sæler er fyldt med fødsler, sex og slåskampe
tkt