Big Brother for sæler er fyldt med fødsler, sex og slåskampe
En række kameraer opstillet på Seal Island ud for USAs kyst afdækker, hvordan sæler føder, opfostrer og dernæst producerer en ny unge.

 

På den 65 hektar store ø med det åbenlyse navn Seal Island udspiller sig hvert år omkring jul en omfattende trængsel og alarm i hunsælernes (Halichoerus grypus) underliv.

De drager nemlig i stort tal til den afsidesliggende Seal Island for at føde, langt væk fra menneskers belurende adfærd. Derfor er sælfødsler en ret unik begivenhed, som kun meget få forskere og endnu færre dødelige får lov at opleve. 

Men det vil hjemmesiden explore.org gøre op med. De har udstyret Seal Island med et overvågningssystem, der er et Big Brother-program værdigt.

Kameraerne på øen holder øje med de hundredevis af fødende sælers aktiviteter. Man kan følge med live hver dag klokken 16.00, dansk tid.

De første fødsler er fanget på kamera

Overvågningen er blevet offentliggjort siden december 2013. Siden da har kameraerne fanget sin første fødsel, som kan ses i videoen herover.

Fakta

Babysæler har en overlevelsesrate på 40-60 procent gennem deres første leveår. Hvis de overlever det første år, stiger den markant.

Når ungerne fødes, vejer de mellem 11 og 20 kg, men de tager dagligt omkring to kg på. 

Ungerne fravænnes efter to-tre uger moderens mælk, hvorefter moderen stikker af. Herefter har ungerne en uge eller to for sig selv, hvor de smider deres pels - kaldet lanugo - inden de selv drager til søs.

Sælernes livscyklus

Så snart hunsælerne har vænnet ungerne fra, vender de interessen mod de hanner, der ligeledes i stort antal indfinder sig på Seal Island omkring jul. Her kan hannerne godt kæmpe lidt om territorierne, for de ved, hvad der potentielt venter dem:

De nybagte mødre vil nemlig finde en ungkarl, som de parrer sig med, så de året efter kan bringe en ny unge til verden. 

Sådan fortsætter gråsælernes livscyklus gennem der 30-40-årige levetid.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.