Big Brother for sæler er fyldt med fødsler, sex og slåskampe
En række kameraer opstillet på Seal Island ud for USAs kyst afdækker, hvordan sæler føder, opfostrer og dernæst producerer en ny unge.

 

På den 65 hektar store ø med det åbenlyse navn Seal Island udspiller sig hvert år omkring jul en omfattende trængsel og alarm i hunsælernes (Halichoerus grypus) underliv.

De drager nemlig i stort tal til den afsidesliggende Seal Island for at føde, langt væk fra menneskers belurende adfærd. Derfor er sælfødsler en ret unik begivenhed, som kun meget få forskere og endnu færre dødelige får lov at opleve. 

Men det vil hjemmesiden explore.org gøre op med. De har udstyret Seal Island med et overvågningssystem, der er et Big Brother-program værdigt.

Kameraerne på øen holder øje med de hundredevis af fødende sælers aktiviteter. Man kan følge med live hver dag klokken 16.00, dansk tid.

De første fødsler er fanget på kamera

Overvågningen er blevet offentliggjort siden december 2013. Siden da har kameraerne fanget sin første fødsel, som kan ses i videoen herover.

Fakta

Babysæler har en overlevelsesrate på 40-60 procent gennem deres første leveår. Hvis de overlever det første år, stiger den markant.

Når ungerne fødes, vejer de mellem 11 og 20 kg, men de tager dagligt omkring to kg på. 

Ungerne fravænnes efter to-tre uger moderens mælk, hvorefter moderen stikker af. Herefter har ungerne en uge eller to for sig selv, hvor de smider deres pels - kaldet lanugo - inden de selv drager til søs.

Sælernes livscyklus

Så snart hunsælerne har vænnet ungerne fra, vender de interessen mod de hanner, der ligeledes i stort antal indfinder sig på Seal Island omkring jul. Her kan hannerne godt kæmpe lidt om territorierne, for de ved, hvad der potentielt venter dem:

De nybagte mødre vil nemlig finde en ungkarl, som de parrer sig med, så de året efter kan bringe en ny unge til verden. 

Sådan fortsætter gråsælernes livscyklus gennem der 30-40-årige levetid.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk