Hvis du lige har smidt en bold i kassen til en fodboldkamp med tilskuere, er du mere tilbøjelig til at du fremføre en eller anden form for sejrsdans, end hvis der ikke er andre omkring dig. Ifølge et nyt studie gælder det samme for fårekyllinger, der slås mod hinanden, skriver Scientific American.
Studiet kommer fra to forskere fra Carleton University i Canada, Lauren Fitzsimmons og Susan Bertram, og er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.
De to forskere har studeret fårekyllingers adfærd i forbindelse med agressive konfrontationer mellem hanner. Ifølge forskerne er det første gang, at et studie viser, at hvirvelløse dyr faktisk lærer af deres sociale erfaringer, og ændrer adfærd, når de har tilskuere.
Fodboldspillere og fårekyllinger minder om hinanden
Opdagelserne i studiet er et godt eksempel på, at insekterne ikke er så dumme, som man ellers kunne tro.
»Jeg mener, at det er stort skridt fremad i vores forståelse af hvirvelløse dyr, og deres adfærd ser ud til at være langt mere kompleks end vi ellers anser den for,« siger Lauren Fitzsimmons til Ottawa Citizen.
\ Fakta
I blandt andet Kina er kampe mellem fårekyllinger en sport. Sporten er en ældgammel tradition, der er mere end 1.000 år gammel, og stammer fra Tang Dynastiet. I modsætning til f.eks. hundekamp er det meget sjældent, at dyrene kommer noget til.
Hun sammenligner samtidig adfærden med den, man ser hos fodboldspillere efter de har scoret et mål.
Sammenligner dyrenes sejrsritualer
De to forskere fra Carleton University undersøgte i studiet, om der er forskel på fårekyllingernes adfærd, når der var andre fårekyllinger i nærheden af kampen, og også om de tilstedeværende fårekyllingers køn havde betydning for deres opførsel.
I forsøget brugte de både eksemplarer, der var fanget i naturen og fårekyllinger, der var opdrættet i laboratorier, så de samtidig kunne sammenligne adfærden mellem dem, der var vant til at være i nærheden af artsfæller, og dem, der havde været socialt afskåret.
Fårekyllingerne blev sat sammen i et bur og i 78 procent af tilfældene var hannerne aggressive overfor hinanden.
Fårekyllinger lærer af sociale erfaringer
I hele 98 procent af de tilfælde, hvor hannerne begyndte at slås, viste den vindende han sig frem efter kampen.
Da jeg så fårekyllingerne udføre deres sang og dans efter en sejr, var det første jeg tænkte på sejrsdansen efter et mål i fodbold. Det er fejringen og selvforstærkelsen af, at du lige har slået en modstander.
Lauren Fitzsimmons til Ottawa Citizen
Generelt havde tilskuerne til kampene en effekt på sejrherrens adfærd efter konfrontationen. Særligt når en hun så på, opførte han sig overlegent og fremførte særlige bevægelser med kroppen og en agressiv sang. Når andre artsfæller så med fra sidelinjen, var kampene mellem hannerne også længere, end når ingen så til.
Det gjorde sig dog kun gældende for de vilde fårekyllinger. Dem fra laboratoriet opførte sig på samme måde uanset tilskuere.
Det er en interessant observation, fordi det viser, at fårekyllingers sociale erfaring påvirker deres adfærd.
Spørgsmålet, der så rejser sig, er ifølge Scientific American, hvordan fårekyllinger lærer, at en bestemt form for adfærd er gunstig for dem.