Afrika er blevet grønnere de seneste 20 år
Nyt studie har undersøgt, hvordan klimaforandringer og mennesker har ændret på udbredelsen af træer og buske i Afrika de seneste 20 år. Resultatet viser, at der er blevet mindre grønt i områder med mange mennesker, men at kontinentet generelt er blevet grønnere.
Afrika kontinent blevet grønnere flere træer og buske seneste 20 år

Der er kommet flere buske og træer i områder i Afrika, hvor der ikke lever mange mennesker. Til gengæld forsvinder der træer og buske omkring store byer. (Foto: Shutterstock)

Der er kommet flere buske og træer i områder i Afrika, hvor der ikke lever mange mennesker. Til gengæld forsvinder der træer og buske omkring store byer. (Foto: Shutterstock)

I Afrika foregår der lige nu en kamp mellem på den ene side naturkræfter, der gør kontinentet grønnere, og på den anden side mennesker, der fjerner det grønne fra landkortet.

Historien kort
  • Nyt studie udfordrer den generelle opfattelse af, at der er et generelt tab af træer og buske i Afrika.
  • I 11 procent af Afrika er træer og buske generelt forsvundet de seneste 20 år, men i 36 procent af Afrika har kontinentet fået mere vegetation.
  • Resultatet af studiet har stor betydning for, hvordan forskere vurderer menneskets indflydelse på naturen i afrika.

Mennesker fælder skove og træer i de tætbefolkede områder, mens buske og krat vokser frem i de områder, hvor den menneskelige aktivitet er spredt.

Nu har danske forskere for første gang kvantificeret, hvor meget grønt forskellige landområder i Afrika har mistet og fået de seneste 20 år.

Forskningsresultatet viser, at 36 procent af kontinentet er blevet grønnere, mens kun 11 procent er blevet mindre grønt.

Resultatet antyder dermed ifølge forskerne bag den nye forskning, at ikke alt er skidt, når det gælder den afrikanske natur. 

»Vores resultater er både positive og negative. Det er selvfølgelig ikke godt, at vi kan se, at mennesker har haft en negativ indflydelse på udbredelsen af træer og buske i 11 procent af Afrika de seneste 20 år, men det kommer heller ikke som en overraskelse,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, postdoc Martin Brandt fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. 

»På den anden side er alt ikke negativt, og i et område, der er tre gange større end det område, hvor der forsvinder buske og træer, kommer der mere grønt, hvilket er positivt - i hvert fald ud fra et biodiversitets- og klimasynspunkt.«

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Ecology and Evolution.

Udfordrer generelt syn på Afrika

Henrik Balslev er professor ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet og forsker i blandt andet træ- og plantebiodiversiteten i klodens regnskove, men han har ikke del i det nye studie.

Han har dog læst det og fortæller, at studiet udfordrer den almindelige holdning, at der er en generel og vedvarende reduktion i den træ- og buskdominerede vegetation i Afrika.

Afrika kontinent blevet grønnere flere træer og buske seneste 20 år

Forskerne har brugt satellitter til at finde frem til, at vegetationen trives i de områder i Afrika, hvor der ikke lever ret mange mennesker. (Foto: Shutterstock)

Ifølge ham giver forfatterne bag det nye studie også et nuanceret billede af, hvordan befolkningsvæksten i Afrika påvirker vegetationen forskelligt

»Samlet set giver undersøgelsen et meget mere afvejet billede af menneskets påvirkning af vegetationen i Afrika syd for Sahara, end vi tidligere har haft. Resultaterne vil have stor betydning for, hvordan vi fremover vurderer menneskets påvirkning af naturen i Afrika under den voldsomt stigende befolkningsvækst, der forventes i fremtiden,« siger Henrik Balslev.

Namibia og Sydafrika bliver grønnere

I det nye studie har forskerne brugt satellitter til at undersøge, hvordan klimaforandringer og mennesker har ændret på udbredelsen af træer og buske i Afrika de seneste 20 år.

Brugte mikrobølger for at finde vandindhold i planter

I forskningen har Martin Brandt indhentet data fra satellitter for at lave beregningerne over tabet eller forøgelsen af mængden af træer og buske i Afrika.

For at kunne skelne mellem satellitbilleder af træer eller buske og græs har han brugt satellitternes mikrobølgedata, som måler vandindholdet i vegetationen på landjorden.

Når det er tørtid i Afrika, vokser græsset ikke, og ved udelukkende at se på billeder fra tørtidsperioder kunne forskerne finde ud af, hvor i landskabet der var træer og buske, og hvor der ikke var træer og buske.

Ved at måle indholdet af vand i planterne kunne forskerne desuden beregne biomassen i hvert område, så de ikke kun så på udbredelsen i kvadratmeter, men også på tætheden af vegetationen i de enkelte områder.

Mennesker fælder træer for at gøre plads til landbrugsområder, byer samt infrastruktur og for at bruge det til brænde. Samtidig kommer der under de nuværende klimaforandringer mere CO2 i atmosfæren, hvilket sammen med øget nedbør er godt for træer og buske.

Derfor kan man forvente at finde, at der bliver mindre grønt i områder, hvor der bor mange mennesker, mens der i områder med kun meget spredt menneskelig aktivitet bliver grønnere.

Det er også, præcis hvad forskerne bag det nye studie finder.

Tabet af træer skal ses nuanceret

I fugtige områder i eksempelvis Vestafrika, hvor der generelt bor flere mennesker end i tørre områder, er der ifølge det nye studie forsvundet træer de seneste 20 år, mens der i tørre områder i eksempelvis Namibia og Sydafrika er kommet flere buske. 

Der er også forsvundet træer omkring store byer overalt på kontinentet.

»Vi finder en klar sammenhæng mellem størrelsen på befolkningen i givne områder, og hvor meget grønt der er kommet eller forsvundet,« siger Martin Brandt. 

»Samtidig udfordrer vores studie den generelle opfattelse af, at der er et generelt tab af træer og buske i Afrika. Billedet er meget mere nuanceret og regionalt forskelligt, og problemet med tab af træer og buske i fugtige områder bliver i hvert fald delvist modvirket af en forøgelse af vegetationen andre steder.«

Afrika kontinent blevet grønnere flere træer og buske seneste 20 år

Forskerne kan ikke overraskende se en klar sammenhæng mellem størrelsen på befolkningen, og hvor meget grønt der er kommet eller forsvundet i givne områder. Her ses hovedstaden Lagos i Nigeria. (Foto: Shutterstock)

Kan bruges til at beregne klimaet i fremtiden

Ved at sammenligne data fra observationer fra 1992 til 2011 kunne forskerne se, hvordan udbredelsen af grønne områder havde ændret sig over tid.

Ifølge Martin Brandt kan det nye studie dermed bruges til at kvantificere mængden af træer og buske i Afrika, hvilket er vigtigt at have med i de modeller, som skal beregne fremtidens klima.

Træer og buske optager CO2 fra atmosfæren, og i takt med at mennesker udleder CO2 skal det have et sted af forsvinde hen, hvis det ikke skal bidrage direkte til drivhuseffekten.

Afrika kontinent blevet grønnere flere træer og buske seneste 20 år CO2-udledning optag

De nye beregninger kan bruges til at lave estimater for, hvor meget CO2 vegetationen i Afrika samlet set kan optage, og om optaget kommer til at stige eller falde i fremtiden, i takt med at mere og mere CO2 bliver udledt. (Foto: Shutterstock)

Her kan de nye beregninger bruges til at lave estimater for, hvor meget CO2 vegetationen i Afrika samlet set kan optage, og om optaget kommer til at stige eller falde i fremtiden.

»Det er første gang, at nogen putter de her ting sammen i samme studie, hvor vi både kigger på vegetationen, menneskers indflydelse på vegetationen og klimaet samtidig,« siger Martin Brandt. 

»Når vi kender til biomassens størrelse, og hvordan den ændrer sig over tid, kan vi beregne indholdet af kulstof i vegetationen, og hvordan det kan komme til at stige eller falde i fremtiden og på den måde påvirke klimaet.«

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk