Årets bedste rumfotos: Dansker har fanget det smukkeste nordlys
Den danske fotograf Mikkel Beiter blev kåret som vinder i kategorien polarlys, da årets bedste rumfotos for nylig blev kåret i London.

For nyligt blev den danske amatørfotograf Mikkel Beiter inviteret til London for at deltage i et awardshow på det historiske astronomiske observatorium Royal Greenwich Observatory.

Hans billede af nordlys er nemlig blevet udvalgt som en af vinderne i 2017-udgaven af fotokonkurrencen Insight Astronomy Photographer of the Year.

»Det har været ret overvældende at være blandt vinderne. Det er fedt, for det viser, at al den tid, jeg bruger på fotografering, er det hele værd,« siger Mikkel Beiter, som har vundet i kategorien 'Aurora' - det vil sige polarlys, der på vores breddegrader kaldes nordlys.

Jagtede nordlys på en ferie

Mikkel Beiters vinderfoto blev taget i oktober sidste år, da han var på ferie i Island sammen med to kammerater.

Ferien blev blandt andet brugt på en målrettet jagt efter nordlys, som Mikkel Beiter kunne fange med sit kamera.

»Vi brugte flere dage på at køre rundt og lede efter skyfrie områder, hvor vi kunne se nordlyset. På tredjedagen lykkedes det endelig,« husker Mikkel Beiter og tilføjer:

»Det var en stor oplevelse.«

Se Mikkel Beiters smukke billede her:

Mikkel Breiter Ghost World Insight Astronomy Photographer of the Year

Danske Mikkel Beiter og hans billede 'Ghost World' løb med sejren inden for kategorien 'Aurora'. (Foto: Mikkel Beiter)

En dramatisk stemning

Da vinderfotoet blev taget, stod Mikkel Beiter og hans kammerater på stranden ved Stokksnes på sydkysten af Island.

Bølgerne slog ind over kysten, og det betød, at nordlyset kunne spejle sig i det våde sand, fortæller Mikkel Beiter.

»Pludselig var der et ordentligt tungt skydække, som kom ind fra bjergene. Samtidigt blev nordlyset meget kraftigere og skinnede igennem skyerne. Det skaber altsammen en meget dramatisk stemning på billedet,« fortæller Mikkel Beiter, som er selvlært fotograf.

Til daglig arbejder Mikkel Beiter med it, men i de senere år har han brugt en stor del af sin fritid – og sine ferier – på at tage billeder.

Anerkendelsen fra fotokonkurrencen har kun givet ham endnu mere kløe i fotograffingrene.

»Konkurrencen har været en milepæl i min fotografering, og det har helt klart givet mig blod på tanden til at fortsætte og se, om jeg kan komme endnu længere. Jeg kunne godt tænke mig at leve af det i fremtiden,« siger Mikkel Beiter.

Mikkel Beiter konkurrerede mod 3.800 fotos

Mikkel Beiter er kun en af årets 11 vindere. Hvert år kårer konkurrencen årets bedste rumfotos inden for 11 kategorier. De inkluderer blandt andet 'Galakser', 'Vores Måne', 'Mennesker og Rummet' og årets vinderkategori, 'Stjerner og Stjernetåge'.

Årets hovedvinder er billedet 'The Rho Ophiuchi Clouds', der er skudt af den russiske fotograf Artem Mironov, og som du kan se øverst i artiklen.

I år har dommerne valgt mellem hele 3.800 fotos fra 91 forskellige lande.

Se de andre smukke rumbilleder ved at klikke rundt i billedgalleriet ovenfor.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk