Ålegræs er en undersøisk tidslomme for arkæologiske skatte
Enge af havgræs ligger som beskyttende måtter over exceptionelle arkæologiske fund.

Langs verdens kyster vokser de smukkeste enge: Havgræsser ligger som enorme tæpper over havbunden. I Danmark finder man det såkaldte ålegræs på lavt vand. 

Havgræsserne har vigtige funktioner: Blandt andet holder det kulstof væk fra atmosfæren, beskytter kysterne og fremmer biodiversiteten.

Men græsset under overfladen kan endnu mere end det. Et internationalt forskningsprojekt under dansk ledelse dokumenterer nu i tidsskriftet Ambio, at havgræsser også beskytter vores kulturhistoriske arv.

Sådan hjælper græsset med at bevare kulturarv

Arkæologiske skatte ligger i havbunden et stenkast fra kysten: Stenalderbopladser i Danmark, føniske, romerske og græske skibsvrag med deres laster i Middelhavet og vrag fra nyere tid i Australien.

De undersøiske enge stabiliserer havbunden ved at dæmpe bølgeenergien og danne et netværk af rødder og underjordiske stængler.

Samtidig bygger engene havbunden op ved at indfange havgræsrester og andre partikler i måtte-lignende lag og overlejre dybere sedimenter, der så bevares for eftertiden, mens havgræsset gror videre.

Engene er også i stand til at forsegle underlagene for ilt fra omgivelserne og dermed yderligere modvirke nedbrydning.

Havgræssets organiske og kemiske struktur danner dermed en slags undersøisk tidslomme, der kan indlejre og beskytte for eksempel skibsvrag og stenalder-bosættelser i flere tusinde år.

Skatte under danske ålegræsenge

I Danmark betød en stigning i havenes vandstand i den Holocæne tidsalder (den geologiske epoke fra sidste istids afslutning for 11.700 år siden og op til i dag), at mange bosættelser blev oversvømmet.  

Med tiden blev de derfor dækket af sedimenter og bevokset med ålegræs.

arkæologi havet ålegræs havgræs datering global opvarmning marinearkæologi

Dykker undersøger rester af trægærde fra den yngre stenalder bevaret under ålegræsenge ved Nekselø. (Foto: Nationalmuseet)

Under ålegræsset findes en række exceptionelle fund. Blandt andet et velbevaret fiskeanlæg i træ fra den yngre stenalder ved Nekselø og træ, potteskår, dyreknogler og intakte grave fra den ældre stenalder ved Tudse Hage og Tybrind Vig.

Alt dette er efter alt at dømme bevaret til i dag takket være ålegræsset.

Fundene giver en enestående indsigt i datidens levevis og kulturforhold. Og der findes mange andre fund af lignende karakter i de danske kystområder – og i resten af verden.

Havgræs som historiske arkiver

Havgræsengenes gradvise opbygning af havbunden over årtusinder giver indsigt i menneskelige aktiviteter gennem historien. Vi kan altså bruge havgræsengene som en slags arkiver, som vi kan dykke ned i for at rekonstruere vores fortid.

Datering og kemiske analyser af de tykke måtter af havbund, der opbygges under havgræs-typen Posidonia oceanica i Middelhavet, giver for eksempel et glimt af forfædrenes brug af jorden, såsom landbrug og metaludvinding.

Analyser af nyere lag af havgræsmåtter afspejler også eksempelvis fald i blyindhold ved overgangen til blyfri benzin i nyere tid.

Vi skal beskytte havgræsserne – mens vi kan

Men havgræsengene er følsomme overfor blandet andet dårlig vandkvalitet, fysisk forstyrrelse og perioder med ekstrem varme.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Der er eksempler på, at tab af havgræsengene har eksponeret skibsvrag, økseskafter, dyreknogler og en lang række andre fund for elementerne.

Og det har ført til tab af historisk arv.

Samtidig betyder tab af havgræsenge også tab af havgræssernes andre vigtige funktioner.

Havgræsser tilbageholder nemlig kulstof i havbunden og modvirker dermed den globale opvarmning, beskytter kysterne ved at dæmpe bølgeenergien og fremmer biodiversiteten i vores kystområder.

Derfor er marinarkæologer og marinbiologer i et kapløb med tiden for at beskytte udsatte havgræsenge.

Danmark, og resten af verden, har i de undersøiske enge en meget værdifuld ressource, der er værd at bevare og udforske.

Gennem de seneste år har opmærksomheden på havgræssers rolle i kulstoftilbageholdelse inspireret såkaldte 'Blue Carbon'-strategier (altså blåt karbon), der skal dæmpe og tilpasse til klimaforandringer gennem beskyttelse af havgræsser og lignende kystnært planteliv.

Havgræssets oversete rolle som beskytter af kulturarv kan forhåbentlig sætte yderligere skub i bestræbelserne på at bevare og beskytte havgræsenge.

Læs denne artikel på engelsk på vores internationale søstersite, ScienceNordic.com.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk