Videnskabsfolk: Der er liv i rummet
Danske forskere er overbeviste om, at vi ikke er alene. Videnskab.dk bringer her fire forskellige videnskabelige overvejelser om liv i rummet.

Phoenix Mars Lander søger efter tegn på liv på Mars. Giver det ikke resultat, må vi lede videre på en anden planet. For der er liv derude, mener danske forskere.(Foto: Corby Waste (Mars program artist, Jet Propulsion Laboratory/NASA))

Phoenix Mars Lander søger efter tegn på liv på Mars. Giver det ikke resultat, må vi lede videre på en anden planet. For der er liv derude, mener danske forskere.(Foto: Corby Waste (Mars program artist, Jet Propulsion Laboratory/NASA))

Der er højst sandsynligt liv et sted ude i universet. Det er til gengæld meget svært at forestille sig, at det liv kan rejse gennem rummet ved lysets hastighed og besøge os på Jorden i deres rumskibe.

Sådan lyder vurderingen fra fire danske videnskabsfolk, som Videnskab.dk har talt med.

Forskellige udgangspunkter

De fire har rødder i forskellige grene af videnskaben:

Steen Rasmussen er uddannet i fysik, Vincent Hendricks i filosofi, Michael Linden-Vørnle i astrofysik og Toke Haunstrup i sociologi og teknologi. Toke Haunstrup er medlem af foreningen SUFOI, som i et halvt århundrede har efterforsket danske observationer af ufoer.

Fra dumt til guddommeligt

De fire kommer her med hver deres overvejelser - lige fra hvilken slags liv der kan være tale om, til om intelligent liv i rummet er guddommeligt.

  1. Professor i fysik Steen Rasmussen fortæller, at det er meget sandsynligt med liv på andre planeter. Men at tro på intelligent liv i vores eget solsystem er lidt det samme som at tro på nisser, mener han.
     
  2. Astrofysiker Michael Linden-Vørnle erklærer, at alt er muligt i et uendeligt univers, men han tvivler stærkt på, at vi får besøg fra rummet.
     
  3. Professor i filosofi Vincent Hendricks overvejer, hvordan eventuelt intelligent liv ser på verden, og om det kan være guddommeligt.
     
  4. Forsker i teknologi og hverdagsliv Toke Haunstrup konstaterer, at vi ikke har set et eneste bevis på liv i rummet. Derfor er ufo-nørden selv blevet skeptisk med årene.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk