Videnskabsfolk: Der er liv i rummet
Danske forskere er overbeviste om, at vi ikke er alene. Videnskab.dk bringer her fire forskellige videnskabelige overvejelser om liv i rummet.

Phoenix Mars Lander søger efter tegn på liv på Mars. Giver det ikke resultat, må vi lede videre på en anden planet. For der er liv derude, mener danske forskere.(Foto: Corby Waste (Mars program artist, Jet Propulsion Laboratory/NASA))

Phoenix Mars Lander søger efter tegn på liv på Mars. Giver det ikke resultat, må vi lede videre på en anden planet. For der er liv derude, mener danske forskere.(Foto: Corby Waste (Mars program artist, Jet Propulsion Laboratory/NASA))

Der er højst sandsynligt liv et sted ude i universet. Det er til gengæld meget svært at forestille sig, at det liv kan rejse gennem rummet ved lysets hastighed og besøge os på Jorden i deres rumskibe.

Sådan lyder vurderingen fra fire danske videnskabsfolk, som Videnskab.dk har talt med.

Forskellige udgangspunkter

De fire har rødder i forskellige grene af videnskaben:

Steen Rasmussen er uddannet i fysik, Vincent Hendricks i filosofi, Michael Linden-Vørnle i astrofysik og Toke Haunstrup i sociologi og teknologi. Toke Haunstrup er medlem af foreningen SUFOI, som i et halvt århundrede har efterforsket danske observationer af ufoer.

Fra dumt til guddommeligt

De fire kommer her med hver deres overvejelser - lige fra hvilken slags liv der kan være tale om, til om intelligent liv i rummet er guddommeligt.

  1. Professor i fysik Steen Rasmussen fortæller, at det er meget sandsynligt med liv på andre planeter. Men at tro på intelligent liv i vores eget solsystem er lidt det samme som at tro på nisser, mener han.
     
  2. Astrofysiker Michael Linden-Vørnle erklærer, at alt er muligt i et uendeligt univers, men han tvivler stærkt på, at vi får besøg fra rummet.
     
  3. Professor i filosofi Vincent Hendricks overvejer, hvordan eventuelt intelligent liv ser på verden, og om det kan være guddommeligt.
     
  4. Forsker i teknologi og hverdagsliv Toke Haunstrup konstaterer, at vi ikke har set et eneste bevis på liv i rummet. Derfor er ufo-nørden selv blevet skeptisk med årene.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.