To smukke edderkoppearter opdaget i Australien
I Australien har en studerende opdaget to nye edderkoppearter, som selv de største edderkoppehadere må indrømme ser fascinerende ud.

Mange er decideret bange for edderkopper, og de fleste har nok svært ved at se det flotte i de ottebenede skabninger.

Men to nye arter fundet i Australien er aldeles farverige. Nogle ville måske endda mene, at de er smukke.

Den amerikanske studerende Madeline Girard har fundet de to nye arter, som hun har givet kælenavnene 'Skeletorus' og 'Sparklemuffin' på grund af deres prægtige udseende. Begge arter er såkaldte påfugleedderkopper og er ikke større end tre til syv millimeter i længden, skriver Livescience.com.

Du kan se billeder, af de fine skabninger i galleriet øverst i artiklen. I galleriet er der også billeder af en række andre påfugleedderkopper.

Hele rapporten er publiceret i tidsskriftet Peckhamia.

Edderkoppernes navne er 'Glimremuffin' og 'Skelettet'

Madeline Girard fandt de to nye arter i det sydøstlige Queensland i Australien, da hun og en ven var gået på opdagelse i felten. Hun navngav den ene art ’Sparklemuffin’ med reference til dens blå- og rødlige striber på maven. Arten har fået det latinske navn ’Maratus jactatus’.

Madeline Girard navngav den anden art ’Skeletorus’, fordi dens sorte og hvide mønster kunne minde en smule om et skelet. Den har fået det latinske navn ’Maratus sceletus’.

Begge arter er såkaldte påfugleedderkopper, der er kendetegnet ved deres farver og påfuglelignende parringsdans.

Større forskel på påfugleedderkopper end troet?

Den første art, Sparklemuffin, ligner tre andre arter, som tidligere er blevet observeret, men den anden, Skeletorus, ser markant anderledes ud end nogen andre arter tidligere fundet.

»Den adskiller sig meget i udseende fra alle andre påfugleedderkoppearter, vi har fundet. Det får mig til at spekulere på, om der er større forskellighed blandt denne gruppe af påfugleedderkopper, end vi havde troet,« siger entomologen Jürgen Otto, som er medforfatter på rapporten, til Live Science.

»På trods af det store antal nye arter, vi har fundet i de seneste år, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om vi indtil nu kun har set overfladen på mængden af disse meget spændende edderkopper,« siger han.

Karakteristisk parringsdans

Både Sparkelmuffin og Skeletorus (og de tre lignende arter) udfører en særpræget parringsdans.

For eksempel fremviser hannen en særlig flap, som er præget med farver og striber, ligesom han demonstrativt strækker sine ben til skue for hunnen.

»Når hanen kommer tæt på hunnen, eksploderer han i et fyrværkeri af bevægelser. Spindekirtlerne er fremme og bevæger sig utrolig hurtigt, et af benene bliver vist frem, som om hanen prøver at vise sine muskler, og den bevæger sig konstant fra side til side,« siger Jürgen Otto til LiveScience.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.