Se Borneos fascinerende, nye arter
Selvlysende svampe, fluer med øjne på stilke og en plante, som små dyrearter bruger som lokum. Et forskerhold har udforsket plante- og dyrelivet på Borneo, og der er dukket nogle temmeligt aparte nye arter op.

På en nylig forskningsekspedition til Borneo i Sydøstasien dukkede en række temmelig syrede og helt nye arter op: selvlysende svampe, fluer med øjne på stilke, en ny art af springedderkopper og en krukkeformet plante, som agerer toilet for en række mindre dyrearter.

Der dukker hele tiden nye dyrearter op. For nylig lavede et andet forskerhold fra National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) i New Zealand for eksempel også en udflugt for at finde nye arter - de valgte dog at lede i en undersøisk, vulkansk højderyg i det Vestlige Stillehav.

Der er desuden netop publiceret en top-10 over 2011's vildeste nye arter.

Blandt de tusindvis af skabninger, som blev indsamlet af forskerne på Borneo, er der mange nye, fascinerende arter – og sandsynligvis mange flere, end forskerne på nuværende tidspunkt har opdaget.

»Det har været en succesfuld ekspedition,« udtaler ekspeditionens leder Menno Schilthuizen fra Naturalis Biodiversity Center i Holland ifølge LiveScience.

»Der er blevet indsamlet rigtig meget materiale ... Nu skal næste fase i gang, nemlig at dykke ned i den indsamlede DNA.«

3.500 DNA-prøver indsamlet

Holdet, som bestod af hollandske og malaysiske forskere, ønskede med ekspeditionen at nærstudere og blive klogere på biodiversiteten rundt om bjerget Kinabalu, som er Borneos højeste punkt på 4.000 meter.

Forskerholdet mener at have indsamlet lige i nærheden af 3.500 DNA-prøver fra mere end 1.400 plante-, svampe- og dyrearter. Ud af disse har de indtil videre identificeret 160 arter, som videnskaben ikke kendte. De nye arter dækker bl.a. over edderkopper, svampe, biller, snegle, bregner, termitter og muligvis en frø.

Forskernes resultater bliver først publiceret til næste år, men du kan se nogle af de nye arter i billedgalleriet øverst i artiklen.