Mennesker og aber reagerer ens på dårlige beslutninger
Det er ikke kun os mennesker, der træffer beslutninger på baggrund af vores følelser. Chimpanser og bonobo-aber kan også glemme fornuften i beslutningsfasen og reagere følelsesmæssigt på konsekvenserne.

Hvis aberne var villige til det, kunne de gamble med maden i håb om at få en banan. (Foto: Colourbox)

Hvis aberne var villige til det, kunne de gamble med maden i håb om at få en banan. (Foto: Colourbox)

Der hersker ingen tvivl om, at mennesker og aber ligner hinanden på rigtig mange punkter.

I et nyt studie af chimpanser og bonobo-aber viser det sig, at man faktisk også kan blive klogere på menneskers måde at træffe beslutninger på ved at observere aberne.

Studiet belyser den evolutionære oprindelse af sammenhængen mellem de tankerækker, følelser og motivationen, der ligger til grund for menneskers handlinger – og ikke mindst konsekvensen af de beslutninger. Resultaterne af studiet, som er udført af Alexandra Rosati, er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Undersøgte abernes reaktion på konsekvenser

I studierne har forskerne undersøgt abernes præferencer, når det kommer til at tage chancer, når de skal træffe et valg – og også, hvordan aberne reagerer på konsekvenserne af deres beslutninger.

For at komme så tæt på naturen som muligt, men samtidig være i stand til at lege med aberne, arbejdede forskerne med aber fra reservater i Congo.

»Dyrene var alle sammen forældreløse og reddet fra snigskytteri. De er i en slags semi-fangenskab, men det er muligt at lave lege med dem«, fortæller Alexandra Rosati til BBC.

Valget mellem det sikre og det risikofyldte

Den ene leg gik ud på, at aberne skulle vælge mellem at få en lille portion mad med det samme eller vente lidt og få en større portion.

I den anden leg kunne aberne vælge en sikker mulighed, nemlig seks peanuts, der var gemt under en skål. Alternativt kunne de gamble og vælge en skål, hvor der enten kunne ligge en skive agurk eller en højt eftertragtet portion banan.

Video: Alexandra G. Rosati

Det viser sig da også, at der er forskelle på de to aber, når det kommer til tålmodighed og villigheden til at træffe risikofyldte beslutninger.

Chimpanserne tager nemlig flere chancer og er mere tålmodige end bonobo-aberne, hvilket også kan forklare, at chimpanser er mere villige til at gå på jagt i naturen.

Gambling udløser en følelsesmæssig reaktion hos aberne

Når aberne skulle vente på maden, udviste de tegn på frustration og utålmodighed som at klø sig selv på kroppen.

Og hvis de løb en risiko ved at gamble med deres elskede bananer, som ikke gik som håbet, havde aberne nogle meget udfarende reaktioner, som du også kan se i videoerne.

Måden, aberne reagerede på, når de blev frustrerede, sammenligner Alexandra Rosati med et barns reaktion;

»Nogle af reaktioner var tilsvarende et barn, der råber 'Nej, jeg ville have dét!'«

Resultaterne peger på, at de følelser, vi som mennesker lægger i det at tage en beslutning, er indbygget i abernes samfund og altså ikke en unik egenskab for mennesker. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.