Grusom gople brænder, lammer og æder sit bytte
Nogle havdyr skal du bare helst undgå at svømme ind i, og den kategori må den portugisiske orlogsmand siges at høre ind under. Her kan du se hvor den kan findes og hvorfor den er så farlig.

Det kan være møgirriterende, hvis en hyggelig svømmetur i havet bliver ødelagt af, at man kommer til at træde på, eller røre et farligt havdyr.

Nogle havdyr er dog værre at støde ind i end andre. Man kan eksempelvis være rigtig uheldig og ramme ind i den portugisiske orlogsmand (Physalia physalis), som kan forårsage store smerter.

Resultatet kan være en sviende og kløende hud der svulmer op. Man kan endda risikere at få kvalme og febersymptomer, og i meget sjældne tilfælde kan det føre til dødsfald.

Men hvad er det egentlig for et mærkeligt havdyr, og hvorfor er det så farligt?

Den portugisiske orlogsmand er en kolonial organisme

Den portugisiske orlogsmand er en kolonial organisme - en såkaldt zooide. Det betyder, at den er sammensat af forskellige dyretyper, der samles til en superorganisme.

Hver komponent har sin egen individuelle funktion, som kan være alt fra at spise til at kunne trække vejret og jage.

Når den portugisiske orlogsmand er på jagt, bruge den sine brændetråde til at lamme fisk og andre byttedyr. Det er netop disse brændetråde, der kan forvolde så stor smerte, hvis mennesker kommer i berøring med dem.

Lever i tropiske og subtropiske områder

Du behøver dog ikke være ekstra forsigtig, hvis du har planer om at tage dig en dukkert fra de danske strande til sommer.

Den portugisiske orlogsmand lever nemlig i verdenshavenes tropiske og subtropiske områder. Storme og kraftige vinde kan dog bringe den helt ind til Middelhavet. 

Dette vilde havdyr er kendt for at samles i tusindevis, og kan derfor gøre bestemte havområder farlige at være i. 

Den engelske betegnelse for den portugisiske orlogsmand er Portuguese man o' war. Det særprægede navn henviser til, at den har en luftfyldt flydeblære oven over vandet, der minder om et vindfyldt sejl på et gammelt krigsskib. 

Du kan se meget mere til den portugisiske orlogsmand i videoen øverst i artiklen. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker