Vold i hjemmet: Børn ser ikke sig selv som ofre
Børn oplever sig selv som centrale, delagtige aktører i episoder med vold i hjemmet, antyder et norsk studie.

I børnenes fortællinger om voldsepisoder i hjemmet, er de selv hovedpersonen, også selv om de ikke selv blev udsat for direkte vold. (Foto: Colourbox)

I børnenes fortællinger om voldsepisoder i hjemmet, er de selv hovedpersonen, også selv om de ikke selv blev udsat for direkte vold. (Foto: Colourbox)

Traditionel forståelse af børn, som er vidner til vold i familien, placerer barnet som et passivt offer. Sådan placerer de ofte ikke sig selv.

Dette er kommet frem i en artikel i tidsskriftet Child and Family Social Work. Forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i Norge, NKVTS, Caroline Øverlien, har interviewet 25 børn, som alle har søgt tilflugt på et krisecenter sammen med deres mor, om deres oplevelser af volden derhjemme.

»Hvis man tør stille barnet åbne spørgsmål, og lytter til barnets egen vurdering af sin rolle, kan der komme narrativer frem, altså fortællinger, som kan give et anderledes billede af situationen,« siger Caroline Øverlien.

»Alle børn jeg snakkede med, ser sig selv som helt centrale aktører under voldsepisoderne. Det er i kontrast til, hvordan vi voksne oftest plejer at opfatte børnene,« siger Caroline Øverlien.

Traditionel forståelse bliver udfordret af interview

»I børnenes fortællinger er det dem, der er hovedpersonen. De forholder sig til en voldsom, skræmmende far og tager forskellige strategier i brug for at dæmpe eller afværge situationen.«

»Fortællingerne giver grund til at stille spørgsmål ved den traditionelle forståelse af parternes rolle i familievoldssager og understreger den komplekse dynamik i familier, som lever med vold,« siger Carolina Øverlien.

Børn forstår ikke, hvorfor faderen er voldelig

Analysen af børnenes fortællinger viser også, at de færreste af børnene forstår, hvorfor faren er voldelig, ifølge Carolina Øverlien.

»Både fra et psykologisk og udviklingsmæssigt ståsted bliver det anset som vigtigt, at børn får lov til at fortælle om potentielt traumatiserende oplevelser.«

»Sådanne narrativer er med til at skabe mening for børnene og bidrager til at opbygge deres egen identitet,« siger hun.

Børnene frygter deres far

Forskeren mener, at det er vigtigt at se børns fortælling som et hele og spørge sig selv: Hvorfor fortæller børn, som de gør? Hvordan positioneres de forskellige aktører? Hvad er pointen i deres narrativer?

Børn forstår sjældent, hvorfor forældrene er voldelige. (Foto: Colourbox)

»De fleste børn fortæller om dramatiske situationer, og alle beskriver faren som meget, meget farlig. Det er, som om de føler, at de skal overbevise tilhøreren om, at dette virkelig sker, og at deres far er farlig,« siger Carolina Øverlien.

Nogle gange beskrives faren også som tåbelig og svag. Nogle af børnene har ikke længere respekt for ham, men er alligevel bange.

Mødrene er ofte passive i børnenes fortællinger og har kun undtagelsesvist en rolle som central aktør, ifølge Carolina Øverliens analyser.

Lyt til barnet og stil direkte spørgsmål

Alle voksne kan komme i kontakt med børn, som har været udsat for familievold.

Både ’den gode nabo’, læreren og psykologen kan møde børn, som forsøger at fortælle dem noget om deres situation.

Så er det vigtigt at opfordre barnet til at fortælle og at høre på barnets version, som kan være vigtig information til den, som skal hjælpe, opfordrer Carolina Øverlien.

»Det er vigtigere at få barnets oplevelse af situationen frem, end det eksakte hændelsesforløb, som er en efterforskningsopgave. Mange af disse børn er vant til ikke at blive troet, eller de tør ikke fortælle.«

»Når børn oplever at få respons på deres handlinger under voldsepisoden, når de bliver set som aktører, bekræftes de som handlende personer, og det styrker barnet. Giv positiv tilbagemelding på deres handlinger, det vokser børn af,« siger Carolina Øverlien.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk