Videnskab.dk på Folkemødet: Lær at spotte mediernes sundhedsbrølere
Videnskab.dk's journalister giver gode råd til at skelne skidt fra kanel, når medierne skriver om sundhed.
Folkemøde 2018 Videnskab.dk manifest

Videnskab.dk på Folkemødet 2017, hvor vi deltog i en debat om, hvordan medier kan lave kvalitetsindhold til unge. I år skal det handle om, hvordan man vurderer, hvad der er troværdig forskning. (Foto: Kirstine Jacobsen)

Videnskab.dk på Folkemødet 2017, hvor vi deltog i en debat om, hvordan medier kan lave kvalitetsindhold til unge. I år skal det handle om, hvordan man vurderer, hvad der er troværdig forskning. (Foto: Kirstine Jacobsen)

 »Kan du spotte sundhedsbrølerne i medierne?«

Sådan lyder overskriften på Videnskab.dk’s indlæg på Folkemødet 2018, der afholdes denne uge på Bornholm.

Oplægget tager udgangspunkt i det manifest med 5 spørgsmål, du skal stille dig selv, når du læser om forskning, som Videnskab.dk for nyligt har udgivet.

Videnskab.dk's manifest

Videnskab.dk har eksisteret i 10 år. Vi er selv blevet meget klogere på forskning og videnskabsjournalistik undervejs, og nu deler vi vores viden i et manifest med fem artikler.

Hver artikel giver gode råd til, hvad du skal kaste et kritisk blik på, hvis du vil vurdere troværdigheden af en historie om forskning, som du er stødt på i medier eller på Facebook.

Du kan også læse manifestets intro, hvis du er i tvivl om, hvorfor de her artikler er lavet.

Journalisterne Thomas Hoffmann og Charlotte Price Persson samt udviklingschef, Peter Hyldgård, giver en introduktion til manifestet for sundhedsprofessionelle og giver tilhørerne en mulighed for at quizze med:

Kan de spotte fejlene i konkrete eksempler fra danske medier?

»Vi ønsker ikke at hænge nogen ud, men det er vigtigt, at vi allesammen bliver bedre til at navigere imellem god og dårlig videnskab afrapporteret i medierne,« siger udviklingschef, Peter Hyldgård, som også leder Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling.

»Vi har helt sikkert også selv begået nogle brølere hen ad vejen – og har lært af det. Den viden vil vi gerne give videre til de sundhedsprofesionelle,« siger han.

Deltager også i debat om følelser og kost

Du har også mulighed for at høre om Videnskab.dk’s erfaringer med sundhedsjournalistisk, når Landbrug & Fødevarer inviterer til debat om følelser vs. evidens i forhold til sund/usund kost under titlen »Lille spejl på væggen der, hvad er sundt i landet her?«.

Her skal professor Bente Klarlund fra Rigshospitalet, formand for kliniske diætister, Mette Pedersen, kommunikationsidrektør Kasper Ibsen Beck fra Arla og Peter Hyldgård fra Videnskab.dk komme med bud på, »hvem skal man lytte til, og hvad skal man tro på?«

Her foregår det 

  • Lille spejl på væggen der, hvad er sundt i landet her? Landbrug & Fødevarers telt, plads F1. Torsdag 14. juni kl. 14.00-14.45.
  • Kan du spotte sundhedsbrølerne i medierne? - quiz og gode råd til sundhedsprofessionelle. Det Fælles Sundhedstelt. Fredag 15. juni kl. 19.15-20.15.
  • Quizzen afholdes i Det Fælles Sundhedstelt fredag 15. juni kl. 19.15.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker