Ugens podcast: Er CRISPR-produceret mad farlig?
Menuen i denne uges podcast står på CRISPR-produceret mad. To forskere er inviteret i studiet, hvor de diskuterer, om det er farligt at spise genmanipuleret mad.
GMO CRISPR genmodificerede fødevarer farligt EU

Lyt med, og få svar på, om CRISPR-producerede fødevarer er farlige eller ej. (Illustration: Mette Friis Andersen).

Lyt med, og få svar på, om CRISPR-producerede fødevarer er farlige eller ej. (Illustration: Mette Friis Andersen).

Fremtiden står måske på squash og gulerødder, der aldrig er bitre, men som i stedet er blevet manipuleret, så kun den søde smag vinder frem.

EU diskuterer i øjeblikket, hvorvidt CRISPR-teknologi designet til at manipulere fødevarer bør høre under den strenge GMO-lovgivning eller bør tillades i for eksempel danske supermarkeder.

I dag skal alle fødevarer, der er genmanipulerede, risikovurderes, mærkes og godkendes af EU, står der på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Men bør de samme regler gælde for mad, der er produceret ved hjælp af genteknologien CRISPR?

Det er et af emnerne, som to forskere debatterer i ugens podcast.

Er et blomkålshoved naturligt?

CRISPR-teknologien fungerer som en saks, der kan klippe uheldige egenskaber ud af eksempelvis en kartoffel, forklarer forskerne.

Videnskab.dk's podcast

Det kan for eksempel være, at man ville fjerne kartoflernes følsomhed over for frost, forklarer Rikke Bagger Jørgensen, der er seniorforsker emeritus på Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

»Det er helt klart, at det er en meget effektiv og målrettet teknologi – det går stærkt, og det er billigt,« siger hun i podcasten.

Men er fødevarer, der er blevet manipuleret af forskere i laboratorier, ikke noget unaturligt for os mennesker?

Det kommer helt an på, hvordan du definerer naturligt, forklarer Michael Palmgren, der er professor på Section for Transport Biology på Københavns Universitet.

»Du kan jo prøve at sætte et almindeligt blomkål ud i skoven og se, hvordan det klarer sig. Det ville det ikke, for det er ikke helt naturligt. Blomkål er en mutant, der har fået ødelagt et gen i sig, så den får den her opsvulmede blomsterstand. CRISPR-planter vil også være mutanter og ligne de traditionelt forædlede planter, der altså også er mutanter,« siger han.

Lyt med, og få svar på, hvorvidt genmodificerede- og CRISPR-producerede fødevarer er farlige, usunde eller allergifremkaldende.

Masser af maya-fund i Mexico, Ny mølart navngives og Mælkevejen i 3D

Udover en spændende debat om genmanipulerede fødevarer, får du som altid et nyhedsoverblik over ugens vigtigste artikler:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om de vilde billeder af Jupiter.


Det sker