Ugens podcast: Er CRISPR-produceret mad farlig?
Menuen i denne uges podcast står på CRISPR-produceret mad. To forskere er inviteret i studiet, hvor de diskuterer, om det er farligt at spise genmanipuleret mad.
GMO CRISPR genmodificerede fødevarer farligt EU

Lyt med, og få svar på, om CRISPR-producerede fødevarer er farlige eller ej. (Illustration: Mette Friis Andersen).

Lyt med, og få svar på, om CRISPR-producerede fødevarer er farlige eller ej. (Illustration: Mette Friis Andersen).

Fremtiden står måske på squash og gulerødder, der aldrig er bitre, men som i stedet er blevet manipuleret, så kun den søde smag vinder frem.

EU diskuterer i øjeblikket, hvorvidt CRISPR-teknologi designet til at manipulere fødevarer bør høre under den strenge GMO-lovgivning eller bør tillades i for eksempel danske supermarkeder.

I dag skal alle fødevarer, der er genmanipulerede, risikovurderes, mærkes og godkendes af EU, står der på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Men bør de samme regler gælde for mad, der er produceret ved hjælp af genteknologien CRISPR?

Det er et af emnerne, som to forskere debatterer i ugens podcast.

Er et blomkålshoved naturligt?

CRISPR-teknologien fungerer som en saks, der kan klippe uheldige egenskaber ud af eksempelvis en kartoffel, forklarer forskerne.

Videnskab.dk's podcast

Det kan for eksempel være, at man ville fjerne kartoflernes følsomhed over for frost, forklarer Rikke Bagger Jørgensen, der er seniorforsker emeritus på Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

»Det er helt klart, at det er en meget effektiv og målrettet teknologi – det går stærkt, og det er billigt,« siger hun i podcasten.

Men er fødevarer, der er blevet manipuleret af forskere i laboratorier, ikke noget unaturligt for os mennesker?

Det kommer helt an på, hvordan du definerer naturligt, forklarer Michael Palmgren, der er professor på Section for Transport Biology på Københavns Universitet.

»Du kan jo prøve at sætte et almindeligt blomkål ud i skoven og se, hvordan det klarer sig. Det ville det ikke, for det er ikke helt naturligt. Blomkål er en mutant, der har fået ødelagt et gen i sig, så den får den her opsvulmede blomsterstand. CRISPR-planter vil også være mutanter og ligne de traditionelt forædlede planter, der altså også er mutanter,« siger han.

Lyt med, og få svar på, hvorvidt genmodificerede- og CRISPR-producerede fødevarer er farlige, usunde eller allergifremkaldende.

Masser af maya-fund i Mexico, Ny mølart navngives og Mælkevejen i 3D

Udover en spændende debat om genmanipulerede fødevarer, får du som altid et nyhedsoverblik over ugens vigtigste artikler:

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk