Det er konklusionen af en undersøgelse fra University of Buffalo i New York.
Forskerne undersøgte, om vejrrelaterede meldinger, som lægges ud på det sociale netværk Twitter, kan bruges til at forbedre trafikvarsler i tilfælde af dårligt vejr.
Forskerne ville se, om de forskellige tweets bidrog til anbefalingen om lavere kørselshastigheder eller omfartsveje.
Og ifølge undersøgelsen er det bestemt muligt, særligt hvis twitter-brugerne opgiver en GPS-position i deres tweets.
Snestorm og uryddede veje
Meteorologerne bruger vejrdata fra satelitter og nærliggende målestationer, og trafikmyndighederne bruger blandt andet kameraer til at danne sig et grundlag for udtalelser og trafikvarsler.
Men metoderne kan have visse begrænsninger.
For eksempel kan, hvor glat vejbanen er, eller om sneploven har været forbi, ende op med ikke at være på myndighedernes rada.
»Twitterbrugerne leverer en enestående mængde data, som vi kan bruge til at forbedre varslingen ved myldretrafik, snestorme og andet dårligt vejr,« fortæller Said Adel Sadek i en pressemeddelse fra University of Buffalo.
Sadek er forfatter til undersøgelsen og leder ved universitetets institut for bæredygtig transport og logistik.
Undersøgelsen, der er foretaget af forskere i logistik, informatik og ingeniørvidenskab, blev udgivet i oktoberudgaven af Transport Research Record.
3000 tweets om sne
Forskerne tog udgangspunkt i mere end 360.000 tweets fra Buffalo og Niagara-området, der var blevet postet i løbet af 3 uger i december 2013.
Cirka 3.000 af twittermeldingerne havde hashtags som ‘sne’ og ‘smelte’.
Her er et par eksempler:
- Det #sner som bare pokker her oppe…kør forsigtigt.
- #BuffaloNY #vejr #ude #Koldt #Sner #Blæser.
På Twitter kan du søge på meldinger efter emne. Her er eksempler på twittermeldinger, som dukkede op, da vi søgte på hashtag #glat.
Forskerne talte om en twitter-vejrhændelse, når der kom en vis mængde ligende tweets ind i løbet af et vist tidsrum.
Fordi mange af twittermeldingerne indeholdt geografiske koordinater, kunne forskerne nøjagtigt kortlægge, hvorfra vejrproblemerne blev rapporterede.
På Twitter kan man selv vælge, om man automatisk vil angive, hvor man befinder sig. Forskerne så på tidspunktene for twitter-meldingerne og fandt et mønster.
Når det sneede, steg antallet af vejr-relaterede tweets, bilernes gennemsnitsfart faldt, og det samme gjorde omfanget af trafikken, ifølge pressemeddelelsen fra det amerikanske universitetet.
Bedre trafikvarsling
Forskere lagde efterfølgende oplysningerne ind i en twitter-datamodel, som også indeholdt anden trafik- og vejrinformation. De fandt, at datamængden blev mere nøjagtig, når tweetsene var med i beregningen.
Også i Norge var der for et par uger siden flere twittermeldinger med hashtag’et #glat.
De fandt, at trafikvarslingen blev bedre – særligt i områder, hvor der bor mange mennesker.
Forskerne mener, at Twitter kan tilføre noget til trafikvarsler og levere et bedre grundlag for anbefalinger om at køre langsommere eller simpelthen vælge en anden vej.
Mere præcise modeller kan desuden gøre det lettere at beregne, hvor stor forsinkelse bilisterne kan regne med på grund af vejret. De kan også bidrage til at gøre det enklere at finde de veje, som trænger til at blive ryddede for sne, mener forskerne.
Relevant i Skandinavien?
Herhjemme kan Meteorologisk Institut udsende varsler, hvis de beregner sig frem til, at vejrforholdene gør trafikforholdene særligt udfordrende.
Men kan privatpersoners vejr-tweets gøre den samme nytte for vejrvarsler, som de amerikanske forskere fandt i deres undersøgelse?
»Selve princippet om modtage flere observationer fra bilister eller andre privatpersoner er interessant. Vi leder altid efter nye tiltag, som kan forbedre nøjagtigheden af vores varsler,« fortæller forsker Ivar Seierstad fra forskningsafdelingen ved Norges Meteorologisk Institut. Han tilføjer:
»Vi vil gerne tage flere observationer fra publikum i brug i forsøget på at gøre vejrmeldingen mere nøjagtig, men foreløbig kan vi ikke håndtere store mængder data fra kilder som for eksempel Twitter.«
Varslingen om akutte forhold – som at det er særligt glat på visse vejstrækninger – er vanskelig at varsle med traditionelle instrumenter som radarer, satellitter og målestationer, indrømmer meteorologen.
»Derfor tvivler vi ikke på, at supplerende data fra publikum kan være effektivt og levere et bedre billede af særlige vejforhold,« udtaler Seierstad.
Må udelukke misvisende meldinger
Forudsætningen er de finder effektive måder at udelukke misvisende meldinger. Mange meldinger kan også være med til at forbedre kvaliteten, påpeger han og tilføjer:
»Jo flere observationer, desto færre tilfældige udslag opstår der, som kan forkludre billedet.«
På nuværende tidspunkt har instituttet imidlertid ikke ressourcer til aktivt at gøre brug af en stor mængde twitter-meldinger.
»Vi er i dialog med brugere på twitter. Men vi har ikke infrastruktur til at behandle en automatisk brug af store mængder informationer på en god måde,« beklager Seierstad.
Vejr-apps
Medier som NRK radio inviterer lytterne til at melde trafiktips, og melder dem også videre til lytterne. På mobil-applikationer – som Weather Underground – er det i dag muligt for publikum at deltage i vejrobservationer.
»Fremadrettet ønsker vi at tilbyde publikum at kunne deltage med egne vejrobservationer,« afslutter Seierstad.
Og for en god ordens skyld: Hvis du nu er blevet inspireret til at lægge vejrmeldinger ud eller søge på dem, mens du er på færden, så sørg for at få sidemanden til at gøre det for dig. Det er både forbudt og farligt at bruge mobiltelefonen, mens du kører.
© forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark