Star Wars på skoleskemaet i kristendom
Religionsvidenskabelig forskning viser, at 'Star Wars'-filmene indeholder så mange religiøse tanker, at de kan lære skoleelever, hvad religion er.

Skaberen af 'Star Wars'-universet, George Lucas, har bevidst givet sine rumeventyr et religiøst indhold. Det kan udnyttes i religionsundervisningen. (Foto: Joi Ito)

Skaberen af 'Star Wars'-universet, George Lucas, har bevidst givet sine rumeventyr et religiøst indhold. Det kan udnyttes i religionsundervisningen. (Foto: Joi Ito)

Jesus og Buddha må dele podiet med Luke Skywalker, når elever i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet skal undervises i religion.

Det foreslår religionsforskeren Markus Davidsen, der forsker i ’Star Wars’-filmenes religiøse idéer.

Markus Davidsen, der er ph.d.-stipendiat ved Religionsvidenskab på Aarhus Universitet, har gravet sig ned i de elskede science fiction-films religiøse univers.

»Skal man undervise i moderne spiritualitet, er det en god idé at tale ud fra Star Wars. I de film bliver en række moderne, religiøse ideer nemlig meget klart formuleret,« siger Markus Davidsen.

Danskere kan relatere sig til ’Kraften’

Mange moderne mennesker tror nemlig ikke på en personlig Gud, med derimod en mere diffus ’guddommelig magt’.

»En stor gruppe danskere har svært ved at relatere sig til Gud, men kan meget lettere forholde sig til en guddommelig magt - som ’Kraften’ i Star Wars,« siger Markus Davidsen.

Ved at beskæftige sig med ’kraften’ i undervisningen kan eleverne således lære nogle grundlæggende ting om moderne religiøse idéer – såkaldt ’new age’.

’Sexet’ undervisning vækker interesse

Derudover har eleverne lettere ved at relatere sig til film, end til klassiske, religiøse tekster fra verdensreligionerne buddhisme, kristendom, jødedom og islam.

»At se film kan være en måde at bringe religiøst stof i forbindelse med elevernes dagligdag. Undervisning bliver på den måde også mere ’sexet’, og så får flere unge måske lyst til at lære mere om religionsvidenskab,« siger Markus Davidsen.

Star Wars er et pædagogisk projekt

Han fortæller, at det ikke er tilfældigt, at netop ’Star Wars’-filmene egner sig til brug i religionsundervisningen.

Filmens instruktør, George Lucas, har nemlig meget bevidst skrevet religiøse elementer ind i filmene.

»George Lucas har et religionspædagogisk projekt med filmene. Han ønsker at få unge til at interessere sig for det, han kalder ’det store mysterium’. Altså Gud,« fortæller Markus Davidsen.

Star Wars er en vej til Gud

Den berømte filminstruktør har i interviews sagt, at han betragter alle religioner som veje til den samme ene Gud.

»Så bare unge interesserer sig for religion, skal de nok finde vej, mener George Lucas. Han vil altså ikke lave sin egen religion med afsæt i Star Wars. Men filmene skal vække unges interesse for de rigtige religioner. Han håber, at de religiøse idéer i filmene gør så stort et indryk, at folk går fra biografen hen i kirken, synagogen eller templet for at lære mere,« siger Markus Davidsen.

Om projektet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk