Socialministeren burde overveje en undskyldning
Børn blev mishandlet på danske børnehjem i perioden 1945 til 1976, det fremgår af en ny rapport. Socialministeren vil ikke undskylde, selvom det ifølge en forsker faktisk ville give god mening. Se hvorfor.

Socialministeren burde overveje at sige undskyld ikke som personen Benedikte Kiær men som repræsentant for staten, mener en retoriker (Foto:Steen Evald)

Socialministeren burde overveje at sige undskyld ikke som personen Benedikte Kiær men som repræsentant for staten, mener en retoriker (Foto:Steen Evald)

Staten svigtede, da børn blev udsat for fysiske og psykiske overgreb på en række danske børnehjem i perioden 1945-1976. Det blev der fremlagt dokumentation for i går i form af en ny rapport.

Socialminister Benedikte Kiær har beklaget det skete, men vil ikke give en egentlig undskyldning. Hun har begrundet det således til DR Nyheder:

»Det var en en anden tid med en anden lovgivning, hvor man ikke så på tilsyn, som man gør i dag.«

Men den begrundelse holder ikke vand, mener lektor i retorik Lisa Storm Villadsen fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

Hun har forsket i officielle undskyldninger, og mener, at man sagtens som stat kan og bør undskylde for svigt eller ugerninger, som er sket for lang tid siden.

»Det er helt typisk, at man (politikere red.) siger, at de ikke vil undskylde, men at de beklager. Det er en meget nem omgang. Og det er i virkeligheden ikke andet end en sympatitilkendegivelse, som ikke forpligter til noget,« siger Lisa Storm Villadsen.

Hun betegner socialministerens svar som en kedelig automatreaktion, og siger, at socialministeren burde have tøvet lidt med at afslå anmodningen om en undskyldning, da en sådan officiel undskyldning kan give rigtig god mening for både ofre og statsmagt.

Ministeren kan sige undskyld på statens vegne

Retorikeren medgiver socialministeren, at man ikke skal dømme fortiden på nutidens præmisser, men hun lægger vægt på, at undersøgelsen af børnehjemmene har dokumenteret overgreb, som var ulovlige på det tidspunkt, hvor de foregik.

»Man kan ikke undskylde på fortidens vegne, men man kan undskylde på samfundets vegne,« siger Lisa Storm Villadsen og forklarer, at det ikke handler om, at personen eller politikeren Benedikte Kiær skal sige undskyld.

Retorikeren mener derimod, ministeren bør lade døren stå åben for en undskyldning, fordi hun repræsenterer staten og socialministeriet, hvilket er en institution, som har rødder tilbage til tiden, hvor overgrebene fandt sted.

Den slags officielle undskyldninger er før set i eksempelvis Norge og Canada, hvor der også er dokumenteret overgreb på fortidens børnehjem.

Og det fungerer retorisk rigtig godt, hvis undskyldningen også indeholder et løfte om, at man i nutiden og for fremtiden vil arbejde for, at den samme fejl ikke sker igen. På den måde forpligter staten sig til at arbejde for nogle bestemte værdier.

Undskyldning er vigtigere end erstatning

Lisa Storm Villadsen siger, at der bag socialministerens afvisning af en egentlig undskyldning sandsynligvis ligger en frygt for, at der lurer en erstatningssag lige om hjørnet, og at hun derfor ikke vil indrømme skyld.

»Men i mange tilfælde er det vigtigere for ofrene at få genoprejsning, end det er at få erstatning,« siger forskeren og henviser til, at en af de tidligere børnehjemsbørn har udtalt, at hvis de får en undskyldning, så gør de ikke krav på erstatning.

Retorikeren fortæller, at gode officielle undskyldninger er resultater af lange processer.

Når der er lagt dokumentation på bordet, så kan stat og ofre begynde at diskutere, hvordan dokumentationen skal fortolkes, og hvad der helt præcist skal undskyldes for og hvordan. Først derefter kommer undskyldningen. Derfor synes Lisa Storm Villadsen, at socialministeren burde have ventet lidt med at afvise en undskyldning.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.