Investorer får nu mulighed for at lave langt mere præcise investeringer.
Investeringer, hvor der er taget højde for social ansvarlighed.
Ph.d.-studerende Pernille Jessen fra Handelshøjskolen har udviklet en model, hvor det er muligt at vurdere sin portefølje ud fra tre indikatorer:
Forventet afkast Risiko Ansvarlighed.
De traditionelle teoretiske modeller har hidtil kun taget højde for de to første faktorer.
Tre elementer
Men Pernille Jessens model gør det muligt at skrue op og ned for alle tre elementer, så man kan sammensætte præcis den portefølje, man ønsker.
Modellen har fået meget positiv feedback på de internationale konferencer, hvor Pernille Jessen har præsenteret projektet.
\ Fakta
VIDSTE DU
Principles for Responsible Investments:
FN’s principper for ansvarlig investering er baseret på anerkendte, internationale konventioner.
Ph.d.-studerende Pernille Jessens investeringsmodel er et bud på, hvordan det første af de seks principper kan føres ud i livet.
UN Principles for Responsible Investment blev grundlagt i april 2006 på initiativ af den daværende generalsekretær Kofi Annan.
»Jeg har taget udgangspunkt i de eksisterende teoretiske modeller og tilføjet en ny dimension, som bygger på kvantitative data,« siger hun og forklarer:
»Tidligere har investorer valgt investeringer ud fra afkast kontra risiko. Herefter har de vurderet social ansvarlighed ud fra en mere subjektiv og måske ikke altid helt systematisk metode. Det nye ved min model er, at man som investor kan maksimere, hvor meget social ansvarlighed man ønsker i sine investeringer.«
Ingen prædiken
Modellen bruger data fra ratingbureauer, der måler virksomheders sociale ansvarlighed på en række forskellige parametre. Men det er dyre data, der ligger langt uden for den almindelige investors rækkevidde, og derfor er modellen formentlig først og fremmest interessant for banker og større private investorer.
Pernille Jessen understreger, at modellen ikke skal bruges som hverken en løftet pegefinger eller som led i en prædiken for investorerne. Den skal udelukkende ses som et værktøj, man kan bruge til at sammensætte sine investeringer, så de modsvarer det værdisæt, man har som investor.

»Min model kan bruges som redskab til at sammensætte en portefølje, hvor den sociale ansvarlighed fylder præcis det, man ønsker. Man kan sagtens vælge at sige, at man overhovedet ikke vil indregne social ansvarlighed i sine investeringer i modellen. Den er et neutralt værktøj,« siger Pernille Jessen.
Ny generation af investorer
Hidtil har de såkaldte ‘socialt ansvarlige porteføljer’ ikke solgt så godt blandt private investorer.
Men med en model, hvor man kan skræddersy en investering langt mere præcist og vælge, hvilken grad af social ansvarlighed, man ønsker i sine investeringer, er der åbnet op for mange flere muligheder.
»Jeg tror, der er en ny generation af investorer på vej, der ønsker, at deres portefølje indeholder en mere socialt ansvarlig dimension. Det viser de kolde facts også, og især pensionsforeninger er interesserede i, at deres penge bruges på en etisk forsvarlig måde,« siger hun.
Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet