Politikere vil vide mere om udlandets erfaringer med cannabis
Klassiske nej-partier vil umiddelbart gerne have mere viden om, hvad udlandet har gjort sig af erfaringer med legalisering og afkriminalisering af cannabis. Eller de vil overveje, om man skal afkriminalisere hash for unge under 18.
hashrygning, hash, cannabis, lovgivning, politikere, Folketinget, afkriminalisering, legalisering, joint, udsatte unge

Når flere ryger hash efter legalisering i Uruguay og Colorado, vil flere så også gøre det herhjemme? Vil unges forbrug stige, hvis vi afkriminaliserer cannabis? Udlandet gemmer måske på svarene. (Foto: Colourbox)

Når flere ryger hash efter legalisering i Uruguay og Colorado, vil flere så også gøre det herhjemme? Vil unges forbrug stige, hvis vi afkriminaliserer cannabis? Udlandet gemmer måske på svarene. (Foto: Colourbox)

Flere partier støtter danske forskere, som på Videnskab.dk opfordrer til, at en kommission undersøger, hvad Danmark kan lære af udlandets erfaringer med at legalisere eller afkriminalisere cannabis.

»Meget spændende,« mener Liberal Alliances sundhedsordfører May-Britt Kattrup, som dermed er i samme båd som Enhedslisten fra den modsatte side af folketingssalen:

»Vi vil klart bakke sådan et initiativ op. Det bliver mere og mere interessant, i og med at flere og flere lande gør det, og man får flere og flere erfaringer. Men en forudsætning er, at ét af de tre store partier synes, det er en god ide,« siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Partier for og imod nye cannabis-regler

Danske partier er ikke specifikt spurgt ind deres holdning til både legalisering og afkriminalisering af cannabis.

Men helt overordnet er følgende partier for at liberalisere loven i én eller anden grad:

  • Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre, Liberal Alliance

Partier imod at lempe lovgivningen:

  • Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti

Da de største partier er i denne gruppe, er der flertal imod lempelser.

DR lavede i oktober en rundspørge om legalisering af hash. Den viste, at 124 mandater siger nej, mens 51 siger ja.

Han henviser til, at regeringspartiet Venstre (V), samt Socialdemokratiet (S) og Dansk Folkeparti (DF) hidtil har afvist at flirte med tanken om legalisering eller afkriminalisering og dermed har et solidt flertal sammen med Det Konservative Folkeparti.

S: Brug for opsamling af viden om cannabis

Men en smule opblødning kan faktisk være på vej, melder Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

»Jeg har netop stillet spørgsmål til sundhedsministeren om, hvad erfaringerne er i andre lande. Hvilke tanker gør man sig, og hvordan udvikler psykoser og misbrug sig blandt aldersgrupper, som måtte være særligt sårbare i forhold til at ændre loven og afkriminalisere eller legalisere?«

Flemming Møller Mortensen mener dog, at forskernes ord 'kommission' klinger lidt forkert, for måske er der ikke brug for at samle særlige eksperter, mener han.

»Jeg synes, man skal bruge den administrative struktur, man har i styrelser og råd i Danmark og få dem at se på det i stedet for en kommission, så vi kan få en opsamling af viden på det her område,« lyder det fra Flemming Møller Mortensen.

Eksperter: Unge skal have hjælp, ikke straf

I en anden artikel på Videnskab.dk opfordrer overlæge i psykiatri Henrik Rindom til, at man dropper al straf i forbindelse med hashmisbrug for unge under 18. Han får opbakning af professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, Mads Uffe Pedersen.

Tanken er inspireret af erfaringer fra Portugal og går kort sagt ud på, at unge i stedet for straf skal have hjælp til at komme ud af deres misbrug.

De tre største partier er som udgangspunkt imod den såkaldte afkriminalisering, men ifølge Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt kan det være, at DF kommer til at ændre holdning, når det gælder netop udsatte unge.

DF: Ved at se på afkriminalisering for unge

»Jeg kan ikke sige ja eller nej til de tanker, for vi arbejder i øjeblikket internt i en rets- og sundhedsgruppe netop på at se, hvad man kan gøre med afkriminalisering med de unge eller med nogle af dem, man møder på gaden.«

hash, unge, misbrug, afkriminalisering, hashrygning

Mindst 82.000 danske unge mellem 15-25 kan kategoriseres som svært belastede, også kaldet udsatte, som potentielt risikerer at ende i et hashmisbrug. (Foto: Shutterstock)

»Jeg tænker nogle gange, at det jo er de store kanoner, vi vil have fat i, og ikke én, der har en joint på sig, som er dem, jeg hører, de ofte fanger. Spørgsmålet er, hvad det gavner. Min retsordfører siger også, at vi håndhæver det for hårdt i dag, så det kunne jeg godt tænke mig at kigge lidt mere på, uden at jeg for nu siger, at det kunne være en vej at gå,« melder Liselott Blixt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danmarks nyudnævnte sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).

Du kan læse meget mere om udlandets erfaringer med mere lempelige cannabis-lovgivninger. I andre artikler på Videnskab.dk har vi fortalt om videnskabelige undersøgelser af erfaringerne i Uruguay, i Colorado i USA, samt i Portugal.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk