Arkæologer har gjort et opsigtsvækkende fund kun få meter under asfalten på Rådhuspladsen i København. Nogle helt særlige sten er dukket op: rester fra den gamle byport ’Vesterport’ fra 1500-tallet.
Dele af byporten blev også fundet under udgravninger i 1930rne. Men nu udgraver arkæologerne hele porten, og de kommer længere ned i de spændende jordlag.
Håbet er, at de på baggrund af de nye opdagelser kan rekonstruere, hvordan den berømte byport har set ud.
»De nye udgravninger giver os en enestående chance for at undersøge byporten med moderne metoder. Udgravningerne kan give os ny viden om de forskellige byggefaser af befæstningen, dens størrelse og konstruktion, samt hvordan den vestlige indgang til byen har set ud,« siger udgravningsleder Hanna Dahlström fra Københavns Museum.
Mange flere opdagelser venter
Der venter os sandsynligvis mange spændende opdagelser, som arkæologerne i 1930rne ikke gjorde. Dels fordi arkæologerne i dag udgraver et større område, dels fordi arkæologer i de seneste år har fået langt større fokus på vigtige detaljer, man overså for 80 år siden.
»I 1930rne var man særligt fokuserede på de tydelige ting: tegl og sten. Dem tegnede og målte man. I dag ser vi på jordlag. Vi graver ned lag for lag. Via dem kan vi aflæse, hvad der er sket på forskellige tidspunkter i historien. Det er en meget mere detaljeret opgave,« fortæller Hanna Dahlström.
Gravede efter gammelt svensk spionkort
I 1930rne regnede arkæologerne med at finde fundamenter, der lignede dem, man kunne se på gamle kort over befæstningen. Kort, som var overleveret fra 1600-tallet.
Men vidste ikke, at de gamle kort over befæstningen var fulde af fejl. Befæstningen blev bygget om ad flere omgange, og tit var man ikke særligt præcise med kortene dengang.
Derfor blev 1930er-arkæologernes resultat indimellem noget mystisk.
»De gravede blandt andet efter et svensk spionkort over befæstningen, men virkeligheden er ikke altid, som den var aftegnet på kort. Vi bruger også de kort, men vi forholder os mere kritisk til dem,« siger Hanna Dahlström.
Porten var en tilbygning
Porten blev lavet som en udbygning til den eksisterende bymur. Den var så at sige en ny entré til København. Og et bygningsværk, som skulle vise fjender, at byen var svær at indtage.
Arkæologerne håber, at de snart kan rekonstruere, hvordan den imponerende byport rent faktisk tog sig ud.
»Ud fra fundamentet håber vi at kunne sige, hvordan byporten så ud. Men først skal vi udgrave hele udbygningen. I 1930rne fandt man kun en lille del: et hjørne og en side mod vest. Nu graver vi mod øst. På den måde kommer vi tilbage til det samme område som i 1930rne. Men vi kan finde mere end dengang, fordi vi graver dybere i forbindelse med metro-byggeriet,« siger Hanna Dahlström.