Med et bitcoinmarked, som nu er mere end 6 billioner kroner værd, og som ser ud til at tidoble i værdi år for år, er der kommet en øget fokus på den enorme mængde energi, det kræver at holde kryptovalutaen kørende.
Ifølge forskere fra Cambridge University, som fører oversigt over bitcoindriftens energiforbrug, forventes bitcoindriften nemlig at nå hele 128 TWh (terawatt-time, forbruget af watt på en time) i år.
Det svarer til 0,6 procent af hele verdens elforbrug, og det er mere elektricitet, end der bliver brugt i eksempelvis Norge.
Videnskab.dk har før beskrevet, hvordan bitcoin virker, men den helt korte version lyder, at bitcoin optjenes af såkaldte ‘miners’, som bruger store mængder computerkraft til at løse komplicerede ligninger. Jo mere computerkraft, jo større udbytte.
\ Læs mere
Mængden af energi, som bliver brugt, forventes at stige, i takt med at prisen på bitcoin, som per 18. marts 2021. ligger på 343.000 kroner, stiger.
Et af de store spørgsmål er, hvor meget af den energi, som kommer fra vedvarende energikilder, der er mindre skadelige for miljøet.
Videnskab.dk har tidligere skrevet om, hvordan bitcoin kan blive mere miljøvenligt.
Ifølge et amerikansk studie fra 2019, forårsager hver ny bitcoin 3 kroner i skade for miljøets og menneskers helbred i USA, skriver ScienceAlert.
Størstedelen af bitcoindriften i verden kan spores til Kina, hvor både vedvarende energikilder og fossile brændstoffer, som det meget forurerende brunkul, er med til at holde driften i gang.
Mens andre kryptovalutaer har overvejet at skifte til mindre energikrævende systemer, er den decentraliserede udvindingsproces så essentiel for bitcoinkulturen og systemets sikkerhed, at det næsten vil blive anset som blasfemisk at gøre op med den, skriver ScienceAlert.
cll