Når landsholdsspillerne trækker i den rød-hvide fodboldtrøje på lørdag ved årets EM-slutrunde, har de en velkendt hjemmebanefordel.
Men kan de danske roligans, deres klaphatte og højlydte slagsange så tage hele æren for den store fordel ved at spille i Parken?
Nej, viser et nyt studie, der analyseret fodboldkampe spillet på tomme stadions under coronapandemien.
»Det nye og overraskende resultat i vores studie er, at hjemmebanefordelene også eksisterer helt uden tilskuere,« forklarer Fabian Wunderlich, der er ph.d.stipendiat på Det tyske sportsuniversitet i Køln.
Han har sammen med tyske forskerkolleger sammenlignet over 1.000 kampe uden tilskuere med mere end 35.000 kampe på fans-fyldte stadions fra før pandemien.
Mens forskerne forestillede sig, at de rungende tomme tribuner ville have en effekt på den famøse hjemmebanefordel, så kunne de simpelthen ikke måle en forskel. De konkluderer derfor, at hjemmebanefordelen har været intakt, selvom der ikke har været fans til bære holdene frem.
»Det er et sjovt fund, og det bekræfter, at selvom der nu også kommer til at være tilskuere til EM, så er det bare en stor fordel for Danmark at have tre hjemmekampe,« lyder det fra lektor i sportspsykologi Carsten Hvid Larsen fra Syddansk Universitet. Han har ikke været en del af det nye studie.

Andre ting end tilskuere giver hjemmebanefordel
Når hjemmebanefordelen stadig gælder uden tilskuere, kan det tænkes, at fans måske slet ikke har så stor en betydning, som de ofte bliver tillagt.
Men den kobling skal man passe på med, pointerer Carsten Hvid Larsen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.
»Vi ved, at hjemmebanen har en positiv effekt på den enkelte spillers psykologi. Hele idéen om, at det er vores sted, at de kender omgivelserne, hjælper spillerne til at forberede sig optimalt til kampene,« siger Carsten Hvid Larsen og fortsætter:
»At rejse fem timer i bus og sove på hotel før en kamp har omvendt også en negativ betydning for spillere på udeholdet. Så tilskuere er ikke den eneste ting af betydning på en hjemmebane. Omgivelserne og tanke har også en betydning,« fastslår han.
\ Tilskuere står for maks en tredjedel af hjemmebanefordelen
I den tyske undersøgelse, der udelukkende bygger på statistik, regner forskerne sig frem til, at tilskuerne står for maksimalt en tredjedel af hjemmebanefordelen. Det er dog et meget forenklet tal, der skal tages med et godt gran salt.
Fodbold er et komplekst spil, og det er svært at regne sig frem til, hvordan hjemmebanefordelen kommer til udtryk på banen, ligesom det er svært at sige, hvilke dele af hjemmebanefordelen, der gør sig gældende, pointerer forskerne i studiet.
Kilde: How does spectator presence affect football? (PLOS One, 2021)
Hjemmebanen bliver en stor fordel for Danmark til EM
Med tanke på, at Danmark – helt exceptionelt – skal spille et EM med minimum tre hjemmekampe i Parken, der også huser én ottendedelsfinale, bør det nye studie få klaphatten til at gå i selvsving.
Fabian Wunderlich er da heller ikke i tvivl om, at de hjemlige omgivelser kommer til at have en positiv indvirkning på det danske landshold og de mange andre landshold, der spiller på hjemmebane under EM, hvor værtskabet for første gang er fordelt mellem hele 11 nationer.
»Vores analyser er baseret på kampe i de største europæiske ligaer. Men der er ingen tvivl om, at mekanismerne under EM-slutrunden vil være de samme,« forklarer Fabian Wunderlich.
Carsten Hvid Larsen er tilknyttet de danske ungdomslandshold som sportspsykologisk konsulent, og han er heller i tvivl om, at Danmark som værtsland har en hel unik fordel i år:
»Jeg kan ikke forestille mig andet. Spillerne kommer til at blive båret frem på stadion. Samtidig er de tæt på familien og i vante rammer, og det kommer til at have en betydning,« vurderer han og tilføjer, at hjemmebanefordelen krydret med stoltheden over at repræsentere landsholdet kan blive en stærk cocktail:
»Når jeg taler med spillerne på ungdomslandsholdet, giver de igen og igen udtryk for, hvor stor en ære det er at trække i landsholdstrøjen,« lyder det fra Carsten Hvid Larsen, der mener, at Danmark »har det bedste kollektiv« af alle nationerne til slutrunden.
Hjemmebane-dommeren forsvandt under corona
Endnu en ting taler dog for dansk succes i studiet. For mens stadions var tomme, viste dommerne sig at dømme en kende venligere mod udeholdet.
Hjemmebane-dommeren er et fænomen, der er blevet påvist i flere tidligere studier (se her, her og her), men dommernes bias mod udeholdet faldt drastisk eller blev faktisk vendt helt på hovedet, når tilskuerne var fraværende, viser studiet.
»Dommer-bias betyder, at dommerne har tendens til at favorisere hjemmeholdet i forhold til frispark og gule og røde kort. Vi forventer helt sikkert, at dommerens bias mod udeholdet vil være tilbage, når tilskuerne er tilbage,« lyder det fra Fabian Wunderlich.
Altså mere vand på Danmarks EM-mølle – hurra!
\ Kilder
- How does spectator presence affect football? Home advantage remains in European top-class football matches played without spectators during the COVID-19 pandemic (PLOS One, 2021). DOI: 10.1371/journal.pone.0248590
- Fabian Wunderlichs profil (Deutsche Sporthochschule Köln)
- Carsten Hvid Larsens profil (SDU)
- Kenn Hansens profil (Twitter)