Ny forskning afslører voldsom forurening fra dansk fabriksgrund

Annonce:

»Selv på verdensplan er der tale om en meget stor forurening,« lyder dommen fra professor Poul Løgstrup Bjerg fra DTU Miljø ifølge ing.dk.

Professoren har stået i spidsen for forskningsprojektet, der med støtte fra Miljøstyrelsen blandt andet har lavet nogle opsigtsvækkende målinger fra Grindstedværket, der frem til 1970’erne deponerede spildevand i Syddanmark, skriver ing.dk.

Målingerne viser, at der hvert år siver 100 kg af det kræftfremkaldende stof vinylklorid ud i Grindsted Å.

Grænsen for udledning af vinylklorid er sat til 0,05 mikrogram per liter.

Denne grænse er overskredet 100 gange tæt ved forureningsudløbet, og 7 kilometer nede ad åen er den overskredet 20 gange.

Det er en ny målingsmetode, der har gjort det muligt for DTU-forskerne at måle den samlede mængde forurening, og det forklarer, hvorfor forureningen ikke er fundet tidligere.

De nye tal tilføjer endnu et kapitel i den tidligere medicinalfabriks giftige historie.

Annonce:

Værket har tidligere produceret sovepiller, nervemedicin, vitaminpiller og antibiotika og har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted.

Fra et af giftdepoterne i Kærgaard Klitplantage har man siden 2008 været i gang med en kostbar oprydning, som blandt andet har gjort det nødvendigt at udstede et badeforbud på en 1.400 meter lang strækning.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts