Videnskabsklubben er et fritidstilbud til børn, der vil lære mere om naturvidenskab. Sidste år var der en lang ventelisten til de eftertragtede pladser, men nu får foreningen en saltvandsindsprøjtning fra Novo Nordisk Fonden i form af 30 millioner kroner over de næste 5 år.
Det skriver Videnskabsklubben i en pressemeddelelse.
Videnskabsklubben skriver, at »alt for mange børn og unge mister interessen for naturvidenskab igennem folkeskolen«, og de ønsker med den øgede bevilling til fritidstilbuddet at sikre, at flere får øjnene op for naturfagene.
Det er nu planen, at der inden for de fem år, som beløbet bevilges over, skal være en videnskabsklub i alle kommuner med et gymnasium.
Videnskabsklubben blev startet i 2014 af en række yngre forskere fra Det Unge Akademi, der ønskede at øge børns interesse for naturvidenskab. Rikke Schmidt Kjærgaard er administrerende direktør i Videnskabsklubben, og hun har tidligere forklaret, hvordan børnene bliver sat i en situation, hvor de selv skal opdage og finde viden:
»De lærer at tænke som forskere. Lærer at forholde sig til viden,« sagde hun til Videnskab.dk i 2018.
Videnskabsklubben ligger uden for børnenes normale skoletid og kan sidestilles med det at gå til fodbold eller spejder. Videnskab.dk har tidligere beskrevet, hvordan en dag i videnskabsklubben forløb for en sjetteklasse. Dengang beskrev en af pigerne, hvordan videnskabsklubben adskiller sig fra undervisningen i folkeskolen:
»I natur/teknik sidder vi for det meste bare og læser på iPaden eller læser på en hjemmeside om forskellige ting. I Videnskabsklubben er vi er med i det hele.«
Gennem praktiske øvelser og opgaver, de selv skal løse, kan børnene blandt andet lære om primatologi, mikrobiologi og biodiversitet. Lærerne er erstattet af mentorer, fra 7.-8. klasse og gymnasieelever. Det har man valgt, fordi man ønsker at skabe et »helt andet læringsmiljø,« sagde Rikke Schmidt Kjærgaard til Videnskab.dk.
Foreløbig har over 5.000 børn og unge gået til aktiviteter i de 80 videnskabsklubber, der er fordelt i 41 danske byer. Sidste år stod 500 børn på venteliste, og den store interesse, som børnene har vist for naturvidenskaben, ønsker Novo Nordisk Fonden at støtte.